Isaac de Moucheron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rugged river landscape with a nymph surprised by a satyr

Isaac de Moucheron (Amsterdam, 23 november 1667 - 20 juli 1744) was een Nederlands kunstschilder, etser, graveur en architect.

Hij werd op 23 november 1667 geboren in Amsterdam als zoon van Frederik de Moucheron en Maria Magdalena de Jouderville, de dochter van Isaac de Jouderville. Hij werd opgeleid in de schilderkunst door zijn vader Frederik de Moucheron. De Moucheron stamde uit een voornaam Frans geslacht uit Normandië en was vernoemd naar zijn grootvader van moederszijde, de Rembrandt-leerling Isaac de Jouderville (1613- tussen 1645 en 1648). Hij was een veelzijdig schilder, tekenaar en etser van vedute en hoofs-classicistische landschappen. Voor zijn opleiding is hij enige tijd zoals gebruikelijk in die tijd in Italië geweest (hij reisde in 1695 over Bologna naar Rome), zijn bentnaam in Rome luidde "Ordenantie om dat hy de konst ordonneren zo meesterlyk verstont." Het is bekend dat Moucheron in Rome Nicolas Poussin kopieerde. Zijn tekeningen werden reeds vroeg en wel met recht geroemd om hun hoge kwaliteit. Voor augustus 1697 is hij weer terug in Amsterdam waar hij onder andere bevriend raakt met de architect Daniel Marot en met schilders als Jacob de Wit en Nicolaas Verkolje. Zijn grootste bekendheid heeft hij verkregen als de maker van beschilderde behangsels voor de Amsterdamse patriciërshuizen, waar hij er ook een van bewoonde als zeer welgesteld kunstenaar. Verder was hij als architect en ontwerper van tuinen werkzaam. Als architect: hij heeft hoogstwaarschijnlijk het ontwerp gemaakt van de gevel van het voormalig Logement van Amsterdam in Den Haag aan het Plein 23[1]. Architectuur speelde in het hele oeuvre van de Moucheron een nadrukkelijke rol, hij is op dat gebied ook zelfscheppend geweest. Men moet in hem een exponent zien van een internationaal classicisme een vertegenwoordiger van de 'Grand Style' op Italiaans/Franse grondslag[2]. Isaac trouwde in 1733 met Anna van Borkum. Hij overleed op 20 juli 1744 in Amsterdam op 76-jarige leeftijd.

Tot op de dag van vandaag zijn in diverse grachtenhuizen nog wandschilderingen te bewonderen en zijn schilderijen hangen in diverse bekende musea over de gehele wereld.

  1. http://www.dbnl.org/tekst/_jaa030199301_01/_jaa030199301_01_0006.php
  2. Niemeijer, J.W.: Hollandsche aquarellen uit de 18e eeuw. Waanders, Zwolle, 1990

Literatuur:

Wedde, N. Isaac De Moucheron (1667-1744) His Life And Works With A Catalogue Raisonne Of His Drawings, Watercolours, Paintings And Etchings. London, 1996.