János Apáczai Csere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
János Apáczai Csere
Plaquette in Harderwijk
Algemene informatie
Geboren 10 juni 1625
Overleden 31 december 1659
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

János Apáczai Csere (10 juni 162531 december 1659) was een Transylvaniaanse Hongaarse polyglot, pedagoog, filosoof en theoloog, beroemd om zijn Hongaarse Encyclopedie, het eerste tekstboek dat in het Hongaars werd geschreven. Hij wordt ook wel de Hongaarse Spinoza genoemd.

Een van zijn leraren, Johann Heinrich Bisterfeld, regelde een beurs om een opleiding in Nederland te volgen. Hij begon aan de Universiteit van Franeker, later de Universiteit Leiden en de Universiteit van Utrecht. Hier schreef hij zijn beroemde Encyclopedie.

In 1651 behaalde hij zijn doctoraat in de godgeleerdheid aan de Universiteit van Harderwijk. Dat jaar trouwde hij de Nederlandse Aletta van der Maet[1], met wie hij terugkeerde naar Gyulafehérvár in Hongarije op verzoek van prins George II Rákóczi. In 1656 werd hij hoofd van de school in Kolozsvár. Hij overleed in 1659 op 34-jarige leeftijd.

In 2001 werd aan de Catharinakapel[2], de aula van de vroegere Universiteit van Harderwijk, een plaquette [3] onthuld ter gelegenheid van het feit dat Apáczai 350 jaar daarvoor in Harderwijk promoveerde.