JEF

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
JEF Festival
JEF
Algemene informatie
Datum krokusvakantie
Locatie Vlag van België Antwerpen en verscheidene andere steden in Vlaanderen
Duur 1 week
Genre(s) Jeugdfilm
Organisator JEF
Geschiedenis festival
Eerste editie 1989
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film

JEF is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) die jeugdfilms distribueert, bijbehorend lesmateriaal ontwikkelt, omkaderende workshops en evenementen omtrent jeugdfilms organiseert en dienst doet als centraal aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met jeugd, film en nieuwe media. JEF bestaat sinds 2017 en is het resultaat van een fusie tussen vier verschillende vzw’s die voorheen al actief waren op het gebied van kinder- en jongerenfilms. Door de handen in elkaar te slaan, met de aanmoediging van het VAF, vervullen ze nu een voortrekkersrol betreffende jeugdfilm in Vlaanderen.

Elk jaar tijdens de krokusvakantie organiseert de vereniging in meerdere Vlaamse steden het JEF Festival. Bezoekers kunnen er terecht om de nieuwste jeugdfilms, documentaires en kortfilms te ontdekken. Naast film zet het festival met het XL-Medialab, een digitale speeltuin waar kinderen en jongeren zich kunnen verdiepen in interactieve en immersieve installaties, ook in op digitale media, games en virtual reality. Zowel de internationale, kinder-, publieks- als ziekenhuisjury reiken er verscheidene prijzen uit om de beste films en installaties in de schijnwerpers te zetten. 

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

JEF werd opgericht in januari 2017 en werd publiekelijk voorgesteld tijdens het lanceringsweekend op 28 en 29 oktober van datzelfde jaar. De vereniging is een fusieorganisatie ontstaan uit het samensmelten van vier verschillende vzw's die voordien reeds actief betrokken waren bij kinder- en jongerenfilms:

  • Jekino Educatie: aanbieder van filmprogrammering, promotie en pedagogische omlijsting.
  • Jekino Distributie: distributeur van kinder- en jongerenfilms.
  • Het Europees Jeugdfilmfestival Vlaanderen: gestart in Antwerpen en sinds 2016 actief in meerdere steden met een scholenaanbod, masterclasses, workshops en medialabs.
  • Lessen in het donker: ontwikkelaar van filmprogramma’s met brede filmeducatieve omkadering. De organisatie hanteerde een focus op de ontwikkeling van een filmeducatieve methodiek en actieve samenwerking met Vlaamse filmmakers.

Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Door een divers aanbod aan jeugdfilms samen te stellen, poogt JEF om de blik van kinderen en jongeren te verruimen zodat ze de kans krijgen om zelf te bepalen in welke wereld ze willen leven. Dankzij haar actieve rol in netwerkorganisaties, vormt de vereniging het centrale aanspreekpunt rond jeugdfilm voor beleidsmakers en de (inter)nationale filmsector. Concreet houdt JEF er 5 doelen op na:

  • JEF is een gids die kwaliteitsvolle jeugdfilms beschikbaar maakt voor vertoners, leerkrachten en een zo breed en divers mogelijke groep kinderen en jongeren.
  • JEF maakt kinderen en jongeren filmwijs door educatieve activiteiten en vorming te voorzien en wetenschappelijk onderzoek naar filmwijsheid uit te voeren.
  • JEF presenteert jeugdfilm als beleving en gaat niet alleen zelf evenementen organiseren, maar ook vertoners ondersteunen bij het aanbieden van omkadering.
  • JEF is voor en door kinderen en jongeren en betrekt hen actief bij de vormgeving van de organisatie. Door peer-to-peer leren centraal te zetten, kunnen er groeikansen gecreëerd worden.
  • JEF zet duurzaamheid centraal door een duurzaam financieel beleid te voeren en duurzame relaties op te bouwen en onderhouden.

Methodiek[bewerken | brontekst bewerken]

Schematische voorstelling van de JEF methodiek

Vanuit onderzoek naar leerprocessen bij kinderen, ontwikkelde JEF een eigen methodiek om filmwijsheid bij kinderen, jongeren en begeleiders te stimuleren. Om tot een centrale conceptualisering van film te komen, wordt er ingezoomd op het verhaal, de filmische beeldtaal, het filmproces en de audiovisuele technieken die daarachter zitten. Door de focus te leggen op een actieve betrokkenheid, een authentieke leeromgeving, het volledige leerproces en bovenal plezier, worden kinderen aangezet om de kritische, creatieve en culturele vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze tot actieve burgers kunnen uitgroeien. Deze methodiek wordt doorheen het hele aanbod van JEF lesmateriaal, workshops en digitale installaties geïmplementeerd.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks worden er op het JEF Festival verscheidene prijzen uitgedeeld. De internationale jury reikt zowel de Prijs voor Beste langspeelfilm, Prijs voor Beste kortfilm als Prijs voor Beste documentaire uit. De kinderjury deelt dezelfde prijzen uit, maar beslist ook over de Prijs voor Beste Medialab-installatie. Ook het publiek heeft een stem en mag hun favoriete langspeelfilm als Publieksprijswinnaar bekronen. Tot slot mogen kinderen uit de ziekenhuisjury jaarlijks de Prijs voor Beste kortfilm uitdelen.

Prijs voor Beste langspeelfilm (internationale jury)[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Winnaar Regisseur Land Jury
2018 Fanny's journey Lola Doillon Vlag van Frankrijk Frankrijk / Vlag van België België Anke Brouwers, Pien Houthoff, Pip Eldridge, Sandra Aminda Indahl
2019 Binti Frederike Migom Vlag van België België Dorothée van den Berghe, Floor Van Spaendonck, Aneta Ozorek, Lisa Colpaert
2020 Marona Anca Damian Vlag van Frankrijk Frankrijk / Vlag van België België / Vlag van Roemenië Roemenië Frederike Migom, Signe Zeilich-Jensen, Rok Govednik, Bert Lesaffer
2021 When Hitler stole pink rabbit Caroline Link Vlag van Duitsland Duitsland / Vlag van Zwitserland Zwitserland Charlotte Giese, Marga Almirall Rotés, Sérgio Marques, Maryam K. Hedayat
2022 Cuties Maïmouna Doucouré Vlag van Frankrijk Frankrijk Sahim Omar Kalifa, Faridah Nabaggala, Pantelis Panteloglou, Angelo Tijssens
Speciale vermelding: Captain Nova Maurice Trouwborst Vlag van Nederland Nederland
2023 Comedy queen Sanna Lenken Vlag van Zweden Zweden Anthony Nti, Elsa Lovat, Kato De Boeck, Lara Melegari, Ilse Schooneknaep

Prijs voor Beste langspeelfilm (kinderjury)[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Winnaar Regisseur Land
2018 Fanny's journey Lola Doillon Vlag van Frankrijk Frankrijk / Vlag van België België
2019 Vechtmeisje Johan Timmers Vlag van Nederland Nederland
2020 De club van lelijke kinderen Jonathan Elbers Vlag van Nederland Nederland
2021 Triple trouble Marta Karwowska Vlag van Polen Polen
2022 Nelly Rapp: monsteragent Amanda Adolfsson Vlag van Zweden Zweden
2023 Hoe ik leerde vliegen Radivoje Andric Vlag van Servië Servië / Vlag van Kroatië Kroatië / Vlag van Bulgarije Bulgarije / Vlag van Slowakije Slowakije

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]