Jaap Goudsmit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jaap Goudsmit (Amsterdam, 22 juli 1951) is een Nederlands onderzoeker die vooral bekendheid heeft gekregen door zijn betrokkenheid bij het onderzoek naar aids.

Goudsmit ging naar de middelbare school op het Vossiusgymnasium in Amsterdam, en studeerde in 1978 cum laude af in de geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij liep een stage bij de Nobelprijswinnaar Carleton Gajdusek in de VS waarbij hij onderzoek deed naar kuru. Terug in Nederland was hij betrokken bij de behandeling van een van de eerste Nederlandse aidspatiënten, wiens ziektebeeld zijn aandacht trok. In 1982 promoveerde hij aan de UvA, en werd in 1989 hoogleraar virologie aan die universiteit. Goudsmit werd bekend door zijn verklaring van de structuur en de functie van de V3-lus van het aidsvirus.

In 1990 liep zijn blazoen een smet op toen hij in samenwerking met professor Henk Buck van de Technische Universiteit Eindhoven in Science een onderzoeksresultaat publiceerde over een nieuwe methode om een medicijn tegen hiv te ontwikkelen. Het onderzoek bleek echter niet correct te zijn uitgevoerd en het artikel moest worden teruggetrokken. De controverse bleek een vooral Nederlandse aangelegenheid te zijn geweest, want drie jaar later werd hij in Science verkozen tot de belangrijkste aidsonderzoeker van dat moment.[1]

In 1993 nam Goudsmit een sabbatical year, dat hij besteedde aan het schrijven van een boek over de oorsprong van het aidsvirus. Hij bracht die tijd door bij het Aaron Diamond AIDS Research Centre.

In 1995 werd hij in Amsterdam benoemd tot hoofd van de nieuwe afdeling humane retrovirologie. Twintig jaar lang deed hij onderzoek naar hiv en aids. In 2001 stapte hij over naar het nieuw opgerichte bedrijf Crucell, dat onder andere onderzoek doet naar mogelijkheden om een aidsvaccin te maken. Hij werd er wetenschappelijk directeur. Daarnaast is hij nog deeltijdhoogleraar armoedegerelateerde infectieziekten bij de UvA.

Goudsmit is een zeer productieve onderzoeker en is (mede)-auteur van meer dan 450 wetenschappelijke artikelen. Hij stond in 2001 in de lijst van de meest geciteerde wetenschappers volgens het 'Institute of Scientific Information'.