Jack Gilford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jack Gilford
Jack Gilford in 1986.
Algemene informatie
Volledige naam Jacob Aaron Gellman
Geboren 25 juli 1908
Geboorteplaats New York
Overleden 4 juni 1990
Overlijdensplaats New York
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1936–1989
Beroep acteur en komiek
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jacob Aaron Gellman (New York, 25 juli 1908 - aldaar, 4 juni 1990) was een Amerikaans acteur.

Hij begon zijn carrière in de jaren 30 door op te treden tijdens amateuravonden. Al snel stond hij met een komische act in nachtclubs, waar hij op satire vermengde met pantomime. Gilford verscheen in talloze televisieseries en films. Zo speelde hij gastrollen in onder meer All in the Family (als de Joodse uitvinder Bernstein, die overleed op de bank van de Bunkers), Taxi, The Love Boat en The Golden Girls.

Gilford werd voor zijn bijrol in het stuk A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1966) genomineerd voor een Tony Award. Ook werd hij eens genomineerd voor een Academy Award, voor Best Mannelijke Bijrol in de film Save the Tiger. Jack Lemmon speelde de hoofdrol in die film en won daarvoor wel een Oscar.

Vanaf 16 april 1949 tot aan zijn dood was hij getrouwd met actrice Madeline Lee Gilford. Ze kregen twee kinderen samen. Gilford en zijn vrouw kwamen in de jaren 50 op de zwarte lijst terecht van senator Joseph McCarthy. De effecten hiervan op zijn tv-carrière waren pas in de jaren 60 uitgewerkt.

Gilford overleed op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]