Jack Gilford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jack Gilford

Jacob Aaron Gellman (New York, 25 juli 1908 - aldaar, 4 juni 1990) was een Amerikaans acteur.

Hij begon zijn carrière in de jaren 30 door op te treden tijdens amateuravonden. Al snel stond hij met een komische act in nachtclubs, waar hij op satire vermengde met pantomime. Gilford verscheen in talloze televisieseries en films. Zo speelde hij gastrollen in onder meer All in the Family (als de Joodse uitvinder Bernstein, die overleed op de bank van de Bunkers), Taxi, The Love Boat en The Golden Girls.

Gilford werd voor zijn bijrol in het stuk A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1966) genomineerd voor een Tony Award. Ook werd hij eens genomineerd voor een Academy Award, voor Best Mannelijke Bijrol in de film Save the Tiger. Jack Lemmon speelde de hoofdrol in die film en won daarvoor wel een Oscar.

Vanaf 16 april 1949 tot aan zijn dood was hij getrouwd met actrice Madeline Lee Gilford. Ze kregen twee kinderen samen. Gilford en zijn vrouw kwamen in de jaren 50 op de zwarte lijst terecht van senator Joseph McCarthy. De effecten hiervan op zijn tv-carrière waren pas in de jaren 60 uitgewerkt.

Gilford overleed op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker.

Filmografie[bewerken]