Jack Kemp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jack Kemp
Jack French Kemp
Geboren 13 juli 1935
Los Angeles, Californië
Overleden 2 mei 2009
Bethesda, Maryland
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Joanne Kemp
9e minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling
Aangetreden 13 februari 1989
Einde termijn 20 januari 1993
President George H.W. Bush
Voorganger Samuel Pierce
Opvolger Henry Cisneros
Huis van Afgevaardigden voor New York, 31ste District
Aangetreden 3 januari 1983
Einde termijn 3 januari 1989
Voorganger Donald Mitchell
Opvolger Bill Paxon
Huis van Afgevaardigden voor New York, 38ste District
Aangetreden 3 januari 1973
Einde termijn 3 januari 1983
Voorganger James Hastings
Opvolger Opgeheven
Huis van Afgevaardigden voor New York, 39ste District
Aangetreden 3 januari 1971
Einde termijn 3 januari 1973
Voorganger Richard McCarthy
Opvolger James Hastings
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jack French Kemp (Los Angeles (Californië), 13 juli 1935 - Bethesda (Maryland), 2 mei 2009) was een Amerikaanse politicus en voormalig American footballspeler.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Kemp trouwde in 1958 met zijn schoolvriendin Joanne Main. Hij was in de jaren zestig als quarterback beroepsfootballspeler, en ook allebei zijn zonen Jeff en Jimmy kozen later voor die carrière.

Jack Kemp was van 1971 tot 1989 lid van het Huis van Afgevaardigden voor New York en van 1989 tot 1993 minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling onder president George H.W. Bush. In 1988 deed hij een gooi naar het presidentschap, maar hij legde het af tegen de republikeinse kandidaten Bush, Dole en Robertson. Tijdens de Verkiezingen van 1996 was hij de running mate van de Republikeinse kandidaat Bob Dole, maar verloor de verkiezingen van Bill Clinton en Al Gore.

Bleeding heart conservative[bewerken | brontekst bewerken]

Een van Kemps bekendste politieke uitspraken refereerde aan zijn sportverleden: '...a distinction should be made that football is democratic capitalism, whereas soccer is a European socialist sport'. Hij was van oordeel dat voetbal een belangrijke functie miste, de quarterback als spelverdeler. Later kwam hij ietwat terug op zijn negatieve houding ten opzichte van de 'Europese socialistische sport'. Samen met voetbalfanaat Henry Kissinger woonde hij het Wereldkampioenschap voetbal 1994 bij, en in 2006 schreef hij dat voetbal 'can be interesting to watch but is still a boring game'.

Kemp was een voorstander van belastingverlaging en van aanbodeconomie, beter bekend als 'Reaganomics'. Hij was tegen legalisering van abortus, maar verder, als 'bleeding heart conservative', sociaal iets minder behoudend dan sommigen van zijn partijgenoten[bron?]. Weliswaar vond hij dat homoseksuelen niet voor de klas zouden mogen staan, maar hij gunde ze wel hun burgerrechten.[bron?] Ook had hij een minder behoudend standpunt met betrekking tot immigratie: 'Immigrants are a blessing, not a curse', was zijn houding.[bron?] Hij pleitte voor de instelling van een Martin-Luther-King-Day als nationale feestdag.

Jack Kemp overleed op 2 mei 2009 op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker[1].