Bob Dole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bob Dole
Robert Joseph Dole
Geboren 22 juli 1923
Russell (Kansas)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Phyllis Holden (1948–1972)
Elizabeth Dole (sinds 1975)
Beroep Politicus
Advocaat
Religie Methodisme
Handtekening Handtekening
Senator voor Kansas
Aangetreden 3 januari 1969
Einde termijn 11 juni 1996
Voorganger Frank Carlson
Opvolger Sheila Frahm
48e voorzitter van de Republican National Committee
Aangetreden 10 mei 1971
Einde termijn 30 september 1973
Voorganger Rogers Morton
Opvolger George H.W. Bush
Afgevaardigde voor Kansas
1e District
Aangetreden 3 januari 1963
Einde termijn 3 januari 1969
Voorganger William Henry Avery
Opvolger Keith Sebelius
Afgevaardigde voor Kansas
6e District
Aangetreden 3 januari 1961
Einde termijn 3 januari 1963
Voorganger Wint Smith
Opvolger District afgeschaft
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Robert Joseph (Bob) Dole (Russell (Kansas), 22 juli 1923) is Amerikaans oud-politicus van de Republikeinse Partij. Hij was senator voor de staat Kansas. Hij nam het in 1996 als Republikeins kandidaat in de presidentsverkiezingen op tegen voormalig president Bill Clinton.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Robert Joseph Dole werd geboren als zoon van Doran Ray Dole en Bina Talbot. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Kansas en de Universiteit van Arizona.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Dole deel uit van de infanteriedivisie die landde in Italië. Hij raakte twee keer gewond en bracht al met al meer dan drie jaar door in ziekenhuizen. Hij ontving twee militaire onderscheidingen en verloor als gevolg van verwondingen het gebruik van vrijwel zijn gehele rechterarm.

Vanaf 1952 werkte Dole als advocaat in Russell. In 1952 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Kansas. Twee jaar later werd hij gekozen tot openbaar aanklager in dezelfde staat. Zijn verkiezing tot lid van het nationale Huis van Afgevaardigden volgde in 1960.

In 1968 werd Dole gekozen tot lid van de Amerikaanse Senaat. Dit ambt bleef hij tot 1996 vervullen. Tijdens zijn jaren als senator was hij bovendien een aantal jaren voorzitter van de Republikeinse Partij en aanvoerder van de Republikeinen in de Senaat.

In 1976 was hij de running mate van Gerald Ford. Die verkiezingen werden evenwel gewonnen door Jimmy Carter. In 1980 deed hij een niet geslaagde poging zelf president te worden, maar hij werd in de voorronden verslagen door Ronald Reagan. Ook in 1988 deed hij nog een poging presidentskandidaat te worden; hij won de eerste voorverkiezing in Iowa, maar legde het uiteindelijk ruim af tegen George H.W. Bush.

In 1996 nam hij het als de Republikeinse presidentskandidaat op tegen Bill Clinton. Clintons populariteit was op dat moment groot en de oud ogende Dole vormde geen serieuze bedreiging voor de Democratische overwinning.

Dole is getrouwd met senator Elizabeth Dole, die in 2000 kandidaat was voor het presidentschap. Zij moest het toen evenwel afleggen tegen George W. Bush.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

2004: Four Freedoms Award Freedom Medal

Zie de categorie Bob Dole van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.