Jack Nicklaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jack Nicklaus op de Presidential Medal of Freedom, 2005
Jack Nicklaus in 2006
Jack Nicklaus op de Masters in 2006

Jack William Nicklaus, ook bekend onder de naam The Golden Bear (Columbus (Ohio), 21 januari 1940) is een Amerikaanse golfer.

Nicklaus werd in 1961 prof en speelde in 1962 zijn eerste toernooi op de Amerikaanse PGA Tour. Hij kwam in zijn carrière tot 111 professionele overwinningen, waarvan 73 op de PGA Tour, 10 op de Champions Tour en 28 overige overwinningen.

Nicklaus won acht keer de Order of Merit van de PGA Tour. Vaker dan zijn 'rivalen' Tiger Woods (7x) en Arnold Palmer (4x).

Beste golfer aller tijden[bewerken]

Samen met Tiger Woods, Gary Player en Arnold Palmer behoort hij tot de beste golfers aller tijden. Van de jaren 60 tot midden-eind jaren 80 was hij zeer succesvol op de PGA Tour en van begin-midden jaren 90 tot nu op de Champions Tour. Tot voor kort werd Nicklaus algemeen erkend als de beste golfer aller tijden. Vanaf 2006 wordt de discussie gevoerd of Tiger Woods al dan niet deze status heeft overgenomen, er valt veel te zeggen ten faveure van beide mannen. Nicklaus heeft in absolute aantallen de meeste toernooien gewonnen, maar Woods heeft op zijn leeftijd meer gewonnen dan Nicklaus destijds en domineert, maar hier valt over te discussiëren, zijn tijdperk meer dan Nicklaus dat deed. Zo werd Woods achtmaal tot beste speler op de PGA-Tour gekozen en Nicklaus vijfmaal.

Majors[bewerken]

In totaal heeft Nicklaus een recordaantal van 18 Majors gewonnen. Hij stond vele malen op het podium van een Major en tientallen malen bij de eerste tien.

Gewonnen

Tiger Woods won 14 Majors, Gary Player 9, Tom Watson 8 en Arnold Palmer 7.

Teams[bewerken]

Afscheid[bewerken]

Nicklaus nam afscheid van de golfsport op de Old Course van St Andrews Links, na Britse Open van juli 2005. Een Schotse bank eerde hem bij die gelegenheid met een bankbiljet van 5 Pond Sterling. Deze eer valt bij leven normaal alleen leden van het koningshuis ten deel.

Tegenwoordig runt Nicklaus Golden Bear International, een bedrijf dat golfbanen ontwerpt. Met zijn vrouw Barbara Bash woont hij in Palm Beach, Florida. Ze hebben vijf kinderen en een veelvoud aan kleinkinderen.

TV-sport[bewerken]

Samen met Arnold Palmer is het Nicklaus' verdienste dat golf vandaag de dag een populaire kijksport is. Palmer maakte van golf een tv-sport en diens rivaliteit met Nicklaus zorgde ervoor dat golf aan populariteit won.

Golfbaanarchitect[bewerken]

Nicklaus heeft veel banen aangelegd. Zijn eerste baan in Europa was St Mellion. ZIjn eerste baan in Rusland was de Tseleevo Golf & Polo Club , Tegenwoordig werkt hij samen met zijn drie zonen en zijn schoonzoon. Hun bedrijf heeft bijna 400 golfbanen op alle continenten ontworpen, onder meer:

Nicklaus Design is bezig met de volgende banen:

  • Ullna Golf Club, renovatie, weer open in 2013
  • Chambord Country Club bij Parijs

Zie de volledige lijst van golfbanen ontworpen door Jack Nicklaus.

Trivia[bewerken]

  • Ter vergelijking: Tiger Woods kwam tot dusverre in zijn carrière tot 76 professionele overwinningen, waarvan 54 op de PGA Tour; Gary Player tot 163, waarvan 24 op de PGA Tour en Arnold Palmer tot 95, waarvan 62 op de PGA Tour.

Externe links[bewerken]