Gary Player

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Altijd in zwart gekleed
Bij President Bush in 2005
Rechts is Gary Player, naast hem Jack Nicklaus

Gary Jim Player (Johannesburg, 1 november 1935) is een Zuid-Afrikaans golfspeler. Player heeft in Zuid-Afrika dezelfde status als bijvoorbeeld Jack Nicklaus in de Verenigde Staten.

Gary Player heeft miljoenen dollars verdiend en deze grotendeels besteed aan verbetering van woon-, leef- en leeromstandigheden van de bevolking in zijn land.

Reguliere tour carrière[bewerken]

Player is een van de meest succesvolle spelers in de geschiedenis van het golfspel. Hij staat nummer één genoteerd in het totale aantal professionele overwinningen. Samen met Arnold Palmer en Jack Nicklaus wordt hij gezien als één van de Grote Drie grote golfers van zijn tijdperk. Player is één van de vijf spelers die de Grand-Slam in golf hebben gewonnen. De andere zijn: Gene Sarazen, Ben Hogan, Jack Nicklaus en Tiger Woods. Hij voltooide dit in 1965 op 29-jarige leeftijd. Hij was de tweede Zuid-Afrikaan die meerdere Majors op de tour won na Bobby Locke, hierna deden Ernie Els en Retief Goosen dit ook.

Player speelde regelmatig in de Amerikaanse PGA Tour vanaf eind vijftiger jaren. Hij was de enige speler in de twintigste eeuw die het British Open in drie verschillende decennia wist te winnen.

Player werd in 1974 opgenomen in de World Golf Hall of Fame.

Gewonnen Championships[bewerken]

Player heeft meer dan 160 professionele wedstrijden gewonnen, waaronder:

PGA Tour overwinningen[bewerken]

24 keer:

Major toernooien zijn dik gedrukt.

Andere overwinningen[bewerken]

South Africa Tour (nu de Sunshine Tour)

73 overwinningen tussen 1955 en 1981 waaronder:

PGA Tour van Australasia

18 overwinningen tussen 1956 en 1981 waaronder:

Zuid-Amerika

Golfbaanarchitect[bewerken]

Gary Player heeft veel golfbanen ontworpen, o.a.

Blair Atholl[bewerken]

Gary Player en zijn echtgenote Vivian Verwey wonen op landgoed Blair Atholl in Zuid-Afrika. Player fokt daar renpaarden en heeft 100 renpaarden op stal. Hij heeft ook een modelboerderij voor land- en tuinbouw. Ook heeft hij er een school opgericht en een golfbaan aangelegd.
Vivian is de zuster van Bobby Verwey, die veel op de Europese Tour speelde, en dochter van Jock Verwey, die tweemaal het PGA Kampioenschap in Zuid-Afrika won.

Zie ook de Lijst van golfers uit Zuid-Afrika

Externe link[bewerken]