Jack Swigert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jack Swigert
Jack Swigert.jpg
Algemene informatie
Andere namen John Leonard Swigert
Nationaliteit Amerikaans
Status Overleden
Geboortedatum 30 augustus 1931
Geboorteplaats Denver
Overleden 27 december 1982
Overlijdensplaats Washington DC
Ruimtevaartorganisatie NASA
Missie Apollo 13
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

John "Jack" Leonard Swigert (Denver (Colorado), 30 augustus 1931-Washington DC, 27 december 1982). Swigert was een NASA astronaut en was één van de vierentwintig astronauten die ooit naar de maan gevlogen hebben. Voor hij voor de NASA werkte was hij een testpiloot. In 1977 ruilde hij zijn job bij de NASA in voor een politieke carrière. In 1982 werd hij gekozen voor het Amerikaanse Congres, maar voor hij de eed kon afleggen, stierf hij aan kanker.

Studies[bewerken]

In 1953 studeerde hij aan de universiteit van Colorado als Bachelor of Science in Merchanical Engineering. Lader in 1965 behaald hij zijn Master of Science in Aerospace Engineering aan het Rensselaer Polytechnic Instutute. In 1967 behaalde hij dan zijn Master of Bussiness Administration aan de universiteit van Hartford.

Carrière[bewerken]

Swigert werkt aanvankelijk als testpiloot voor North America Aviation voor hij bij de NASA binnen geraakt. Van 1953 tot 1956 diende hij in de United States Air Force, hier was hij o.a. gevechtspiloot in Japan en Korea. Na zijn militaire diensten, was hij een straaljagerpiloot bij Massachusetts Air National Guard. Hij werkte hier van 1957 tot 1960. Van 1960 tot 1965 was hij lid van de Connecticut Air National Guard.

Apollo 13 logo

In april 1966 wordt Swigert als één van de negentien astronauten geselecteerd door de NASA. Voor de vlucht met Apollo 13 wordt hij geselecteerd als back-up piloot. Ken Mattingly - de prime piloot voor Apollo 13 - mocht wegens medische redenen niet mee, hierdoor krijgt Swigert de kans om zijn plaats in de nemen. De missie van Apollo 13 was de derde geplande maanlanding. Maar op de derde dag van de missie slaat het noodlot toe; een zuurstoftank ontploft. Hierop sprak Swigert de woorden uit: ‘Houston, we've had a problem.’ Door gebruik te maken van systemen uit de maanlander Aquarius wist de bemanning op 17 april 1970 behouden terug te keren op aarde.

In 1973 nam Swigert ontslag bij de NASA en koos hij voor een politieke carrière.

Het einde van zijn leven[bewerken]

Standbeeld op de luchthaven van Denver

Tijdens zijn politieke campagne in 1982 ontwikkelde Swigert een kwaadaardige tumor in zijn rechter neusholte. Hiervoor ging hij een operatie, maar de kanker verspreidde zich in zijn beenmerg en in de longen. Hij werd op 19 december opgenomen in het Georgetown University ziekenhuis, maar stierf op 27 december. Hij stikte als het ware, hij had moeite met ademen. Dit speelde zich af acht dagen voor de start van zijn Congres termijn. Hij ligt begraven in Mount Olivet Cemetery in Wheat Ridge in Colorado.

John L. ‘Jack’ Swigert, Jr, Award voor Ruimte onderzoek[bewerken]

In 2004 lanceerde de Space Foundation de John L. ‘Jack’ Swigert, Jr, Award voor Ruimte onderzoek. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, een groep of een organisatie die een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de ruimtevaart. De Space Foundation werd in 1983 opgericht, om de prestatie van Swigert te eren. Deze foundation is gevestigd in Colorado Springs in de staat Colorado van de Verenigde Staten van Amerika. Volgende personen mochten de prijs al in ontvangst nemen: 2004: President George W. Bush 2005: NASA’s Mars Exploration Team van het Jet Propulsion Laboratory 2006: NASA’s Jet Propulsion Laboratory 2007: Het California Institute of Technology 2008: Japan Aerospace Exploration Agency 2009: NASA’s Phoenix Mars Lander Team 2010: De Lunar Crater Observation en Sensing Satellite (LCROSS) Missie Team 2011: geen award gegeven 2012: NASA Kepler Missie 2013: NASA Mars Science Laboratory missie Team