Jack Swigert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jack Swigert
Jack Swigert.jpg
Algemene informatie
Andere namen John Leonard Swigert
Nationaliteit Amerikaans
Status Overleden
Geboortedatum 30 augustus 1931
Geboorteplaats Denver
Overleden 27 december 1982
Overlijdensplaats Washington DC
Ruimtevaartorganisatie NASA
Missie Apollo 13
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

John "Jack" Leonard Swigert, Jr. (Denver (Colorado), 30 augustus 1931Washington DC, 27 december 1982) was een Amerikaans NASA-astronaut en een van de vierentwintig astronauten die ooit naar de maan gevlogen hebben. Voor hij voor de NASA werkte was hij testpiloot. In 1977 ruilde hij zijn job bij de NASA in voor een politieke carrière. In 1982 werd hij gekozen voor het Amerikaanse Congres, maar voor hij de eed kon afleggen, stierf hij aan kanker.

Studies[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 studeerde hij aan de universiteit van Colorado als Bachelor of Science in Mechanical Engineering. Later in 1965 behaalde hij zijn Master of Science in Aerospace Engineering aan het Rensselaer Polytechnic Instutute. In 1967 behaalde hij zijn Master of Business Administration aan de universiteit van Hartford.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Swigert werkte aanvankelijk als testpiloot voor North America Aviation voor hij bij de NASA aan de slag ging. Van 1953 tot 1956 diende hij in bij de Amerikaanse luchtmacht. Hier was hij onder andere gevechtspiloot in Japan en Korea. Na zijn militaire dienst was hij straaljagerpiloot bij Massachusetts Air National Guard. Hij werkte hier van 1957 tot 1960. Van 1960 tot 1965 was hij lid van de Connecticut Air National Guard.

Logo Apollo 13

In april 1966 werd Swigert als een van de negentien astronauten geselecteerd door de NASA. Voor de vlucht met Apollo 13 werd hij geselecteerd als back-uppiloot. Ken Mattingly – de eerste piloot voor Apollo 13 – mocht wegens medische redenen niet mee, waardoor Swigert de kans om zijn plaats in de nemen kreeg. De missie van Apollo 13 was de derde geplande maanlanding. Op de derde dag van de missie sloeg echter het noodlot toe: een zuurstoftank ontplofte. Hierop sprak Swigert de woorden "Houston, we've had a problem here" uit. Door gebruik te maken van systemen uit de maanlander Aquarius wist de bemanning op 17 april 1970 behouden terug te keren op aarde. In 1973 nam Swigert ontslag bij de NASA en koos hij voor een politieke carrière.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het uitbreken van de Apollo 13-crisis was het Swigert die het eerst de historische woorden: "Houston, we've had a problem (here)" sprak.

Het einde van zijn leven[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn politieke campagne in 1982 ontwikkelde Swigert een kwaadaardige tumor in zijn rechter neusholte. Hiervoor onderging hij een operatie, maar de kanker verspreidde zich in zijn beenmerg en in de longen. Hij werd op 19 december opgenomen in het ziekenhuis van de Georgetown University. Hier stierf hij op 27 december, acht dagen voordat zijn termijn als Congreslid aanving.

Swigert werd begraven in Mount Olivet Cemetery in Wheat Ridge in Colorado.

John L. ‘Jack’ Swigert, Jr, Award voor ruimteonderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 lanceerde de Space Foundation de John L. ‘Jack’ Swigert, Jr, Award voor ruimteonderzoek. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, een groep of een organisatie die een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de ruimtevaart. De Space Foundation werd in 1983 opgericht, om de prestatie van Swigert te eren. Deze foundation is gevestigd in Colorado Springs.

De volgende personen wonnen de prijs: 2004: President George W. Bush 2005: NASA’s Mars Exploration Team van het Jet Propulsion Laboratory 2006: NASA’s Jet Propulsion Laboratory 2007: Het California Institute of Technology 2008: Japan Aerospace Exploration Agency 2009: NASA’s Phoenix Mars Lander Team 2010: De Lunar Crater Observation en Sensing Satellite (LCROSS) Missie Team 2011: geen award gegeven 2012: NASA Kepler Missie 2013: NASA Mars Science Laboratory missie Team