Naar inhoud springen

Jacob Vosmaer (schilder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ronn (overleg | bijdragen) op 2 sep 2013 om 15:50. (Link RKD)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bloemenvaas in een nis, ca. 1615

Jacob Woutersz. Vosmaer (Delft, ca. 1584 - aldaar, 1641) was een Nederlands kunstschilder uit de periode van de Gouden Eeuw. Hij zou zijn begonnen als landschapsschilder, maar is vooral bekend geworden door zijn bloemstillevens.

Jacob Vosmaer was een zoon van de goud- en zilversmid Wouter Vosmaer en een oom van Daniël Vosmaer en Christiaen van Couwenbergh. Zijn familie was welgesteld. Hij was een leerling en navolger van Jacob de Gheyn (II).

Hij trouwde in 1608 en was voor 1613 lid van het Delftse Sint-Lucasgilde, waar hij in 1633 ook hoofdman van was. Hij was eveneens majoor bij de burgerwacht. Tweemaal reisde hij naar Italië, in 1608 en 1629.[1] Hij was de leermeester van zijn neven Abraham Vosmaer en Daniël Vosmaer.

Dirk van Bleyswijck schrijft dat Jacob Vosmaer zeer succesvol was; voor een schilderij van hem werd tot 130 gulden betaald. Toen na zijn overlijden inventaris werd gemaakt bezat hij 104 schilderijen, waarvan er 9 van hemzelf waren. Het is dus mogelijk dat hij ook een kunsthandelaar was.

Zie de categorie Jacob Vosmaer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.