Jacob van der Ulft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacob van der Ulft
Oude stadhuis van Amsterdam, naar Pieter Saenredam
Persoonsgegevens
Geboren Gorinchem, maart 1621
Gedoopt 26 maart 1621
Overleden Noordwijk, 18 november 1689
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederland
Beroep(en) kunstschilder, glasschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1652 - 1688
Bekende werken De Dam in Amsterdam met de bouw van het nieuwe stadhuis
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jacob van der Ulft (Gorinchem, maart 1621 - Noordwijk, 18 november 1689) was een Nederlands tekenaar, kunstschilder en glasschilder. Hij leefde in de zeventiende eeuw en werd bekend met italianiserende landschapsschilderijen en stadsgezichten.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jacob van der Ulft werd geboren in 1621 als zoon van een Gorkumse burgemeester. In 1643 trouwde hij met Helena Willemsdr. de Wijn. Hij werd opgeleid als glasschilder en bereikte binnen dat vakgebied grote vaardigheid.[1] In de jaren 1652-1683 was hij werkzaam in zijn geboortestad. Hij maakte tekeningen van Gorkumse wapenschilden. Een notariële akte uit 1659 noemt hem als schilder en architect. Later werd hij zelf burgemeester van Gorinchem.

Hij realiseerde verschillende italianiserende lanschapsschilderijen, al is hij waarschijnlijk nooit zelf in Italië geweest. Hij werkte naar voorbeeld van verschillende meesters, waaronder Pieter Saenredam. In 1679 ontvluchtte hij zijn stad vanwege een beschuldiging van corruptie en verbleef een tijd in Den Haag. In 1683 vestigde hij zich in Noordwijk, waar hij overleed in 1689.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]