Jacques Claessens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacques Claessens
Jacques Claessens
Algemene informatie
Geboren 4 mei 1956
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) HaFaBramuziek
Beroep dirigent en saxofonist
Instrument(en) saxofoon
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jacques Claessens (Sittard, 4 mei 1956) is een Nederlands dirigent en saxofonist.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Claessens studeerde aan het Conservatorium Maastricht AMV en saxofoon bij Norbert Nozy. In 1981 studeerde hij af als uitvoerend musicus saxofoon. Aansluitend behaalde hij in 1982 het diploma HaFa-directie bij Piet Stalmeier. Van 1986 tot 1988 studeerde hij aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede bij Gert D. Buitenhuis en hij behaalde in 1988 het diploma U.M. HaFa-directie. Tijdens en na zijn studie aan het conservatorium was hij docent voor saxofoon aan de muziekscholen te Heerlen, Venray en Dordrecht. Verder was hij lid van het dansorkest van Willy Schobben en het Maastrichts saxofoonkwartet.

Vanaf 1982 tot september 2006 was hij als alt- en sopraansaxofonist verbonden aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Als saxofoonsolist verzorgde hij met de Marinierskapel, het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen, het Euregio-harmonieorkest en andere bekende harmonieorkesten optredens in binnen- en buitenland.

Van 1998 tot juli 2012 was hij directeur van de muziekschool te Kinrooi (België). Zijn vrouw Els Claessens is ook een muzikante, voormalig trompettiste bij/met Willy Schobben, nu fagottiste en ook haar kinderen spelen blaasinstrumenten[1] Hij verzorgde in november 2006 als solist samen met het Gelders Fanfare Orkest onder leiding van Tijmen Botma de wereldpremière El Artiste Saxofonico voor saxofoon en fanfareorkest van de componist Leon Vliex in het concertgebouw De Lawei in Drachten.[2] Op 28 december 2019 ontving Jacques een Koninklijke Onderscheiding: Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Hij was en is dirigent van verschillende harmonie- en fanfareorkesten, zoals:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]