Jacquet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
President Ronald Reagan en keizer Hirohito in jacquet

Jacquet is een gelegenheidskostuum voor mannen. Het bestaat uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daaronder wordt gedragen een wit, niet gesteven, overhemd met een blinde knoopsluiting, dubbele manchetten, een das (vaak met grijs erin) en een grijs of zwart vest. Verder grijze glacé of suède handschoenen, een grijze of zwarte hoge hoed en gladde, zwarte schoenen; zwarte handschoenen worden gedragen bij rouw, grijze bij feestelijke gelegenheden.

Een jacquet wordt tegenwoordig[(sinds) wanneer?] bijna alleen nog gedragen tijdens een huwelijksceremonie en een begrafenis. Ook op katholieke feesten dragen vooraanstaande mannen een jacquet als het protocol dit voorschrijft. Ook door traditionele studenten (leden van studentenverenigingen) wordt het jacquet bij gelegenheden gedragen hoewel tegenwoordig[(sinds) wanneer?] vaker gekozen wordt voor een rokkostuum. Vroeger moesten ministers altijd in jacquet op audiëntie bij de koning. In Nederland dragen de mannelijke ministers tegenwoordig[(sinds) wanneer?] nog een jacquet bij hun eedaflegging en tijdens de Troonrede op Prinsjesdag. Daar kwam het jacquet trouwens als plaatsvervanger van de ambtskledij die voor de Tweede Wereldoorlog gedragen werd.

Aan het Britse en Spaanse hof wordt het jacquet nog frequent gedragen, en wordt dit benadrukt door de ceremoniemeester. Ook David Beckham droeg een jacquet en hoed toen de koningin hem zijn OBE gaf. Toen Jamie Oliver dat niet deed kreeg hij van de Britse pers een veeg uit de pan. In het Verenigd Koninkrijk wordt het jacquet overigens vaak ook wat minder conservatief gedragen, met gekleurde vesten en dassen, zoals bij de rennen op Ascot.

Tijdens een receptie of een lunch hoeft men de hoed en handschoenen niet bij zich te hebben. De variaties op het traditionele zwarte jacquet zijn bijvoorbeeld wit of grijs. Maar dat is zeer ongebruikelijk, zeker in Nederland. Het jacquet heeft lange panden en wordt altijd gedragen in combinatie met een gestreepte broek en een zwart of grijs vest. De schoenen moeten ook zwart zijn. Met een das hoort het overhemd een liggende boord te hebben. Met een plastron kan een stijve opstaande boord worden gedragen. Het jacquet wordt in de regel gedragen tot zonsondergang; tijdens het diner behoort men een rokkostuum of smoking te dragen, al naargelang de aard van de gelegenheid.


Zie de categorie Morning dress van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.