Jacquet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
President Ronald Reagan en keizer Hirohito in jacquet

Jacquet is de naam van een pak voor mannen. Het bestaat uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daaronder wordt gedragen een wit, niet gesteven, overhemd met een blinde knoopsluiting, dubbele manchetten, een grijze, zwarte of witte das en een grijs of zwart vest. Verder grijze glacé of suède handschoenen, een grijze of zwarte hoge hoed en gladde, zwarte schoenen; zwart wordt gedragen bij rouw, grijs en wit bij feestelijke gelegenheden.

Een jacquet wordt tegenwoordig bijna alleen nog gedragen tijdens een huwelijksceremonie en een begrafenis. Ook op katholieke feesten dragen vooraanstaande mannen een jacquet als het protocol dit voorschrijft. Ook door traditionele studenten (leden van studentenverenigingen) wordt het jacquet bij gelegenheden gedragen hoewel tegenwoordig vaker gekozen wordt voor een rokkostuum. Vroeger moesten ministers altijd in jacquet op audiëntie bij de koning. In Nederland dragen de mannelijke ministers tegenwoordig nog een jacquet tijdens de Troonrede op Prinsjesdag. Daar kwam het jacquet trouwens als plaatsvervanger van een ambtsuniform.

Aan het Britse en Spaanse hof wordt het jacquet nog frequent gedragen, en wordt dit benadrukt door de ceremoniemeester. Ook David Beckham droeg een jacquet en hoed toen de koningin hem zijn OBE gaf. Toen Jamie Oliver dat niet deed kreeg hij van de Britse pers een veeg uit de pan.

Tijdens een receptie of een lunch hoeft men de hoed en handschoenen niet bij zich te hebben. De variaties op het traditionele zwarte jacquet zijn bijvoorbeeld wit of grijs. Het jacquet heeft lange panden en wordt altijd gedragen in combinatie met een gestreepte broek en een zwart of grijs vest. De schoenen moeten ook zwart zijn. Met een das hoort het overhemd een liggende boord te hebben. Het jacquet wordt in de regel gedragen tot zonsondergang, tijdens het diner behoeft men een rokkostuum of smoking te dragen.