Jafet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jafet (rechts) met zijn broers Sem en Cham

Jafet of Jafeth (Hebreeuws: יֶפֶת, "uitbreiding"[bron?]) was volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel een zoon van Noach.[1] Zijn broers waren Sem en Cham.

Het verhaal over Jafet vertelt dat Noach dronken in slaap was gevallen. Cham had zijn vader in die toestand aangetroffen en bespotte hem tegenover zijn broers. Jafet en Sem bedekten hun vader met een mantel, zonder naar hun naakte vader te hebben gekeken.[2] Jafet en Sem werden voor deze daad door Noach gezegend.

Jafets nakomelingen of Jafetieten[bewerken]

Zijn zonen waren Gomer, Magog, Tiras, Javan, Mesech, Tubal, en Madai.

  • Javan, waarvan onder andere de Grieken zouden afstammen. De Grieken waren in het oosten ook wel bekend onder namen die van 'Ioniërs', één van de Griekse stamgroepen, waren afgeleid.
  • Tarsis, een zoon van Javan, wiens nageslacht zich verspreid zou hebben richting Klein-Azië waar ze aan de zuidkust de stad Tarsus gesticht zouden hebben. Verder verspreidden ze zich over de hele Middellandse Zee en koloniseerden de kuststreken en eilanden hiervan o.a. Kreta en Spanje. De Middellandse Zee heette ooit de Tarsische zee en in Zuid-Spanje lag de legendarische stad Tarsis, in het Grieks Tartessos genaamd.
  • Tubal, wiens nageslacht richting het huidige Rusland getrokken zou zijn, voor het eerst genoemd door Tiglat-Pileser I, koning van Assyrië, 1100 v.Chr.; hij noemt hen de 'Tabali'. Flavius Josephus beschreef hen als de Thobelieten, die volgens hem in Kaukasisch Iberië, het huidige Georgië leefden. Ze verleenden hun stamnaam zowel aan de rivier de Tobol als aan de befaamde stad ‘Tobolsk’, die tegenwoordig nog steeds zo heten.
  • Mesech, die ook richting Rusland getrokken zou zijn. De Assyriërs noemden hen in één adem met de afstammelingen van Tubal, namelijk 'Tabal en Musku'. Herodotus schreef over de 'Tiberanoi en Moschoi', Tiglath-Pileser schreef in 1100 v.Chr. over de 'Muska-a-ia'. Hiervan zou de stad Moskou zijn naam danken, evenals de naam van Rusland tot 1700: Moskovië.
  • Magog, voorvader van de Scythen, Slaven, Kelten en Hongaren.
  • Gomer, de voorvader van onder andere de Gomaren, de Galaten en de inwoners van Wales (hun taal werd oorspronkelijk ook Gomeraeg genoemd).
  • Madai, voorvader van onder andere de Meden van Iran, de Ariërs en andere volkeren in het huidige India.

Al in de oudheid werden Jafets nakomelingen geïdentificeerd met de Indo-Europese stammen zoals geschreven staat bij Flavius Josephus. In deze visie, die tot in de 19e eeuw letterlijk werd genomen, wordt hij vereenzelvigd met diverse Indo-Germaanse goden, zoals de Indische Pra-Japati en de Romeinse Jupiter en de Griekse Japetos of Iapetus (Iapetus of Iapetos, Grieks Ίαπετός / Iapetós) is in de Griekse mythologie een god, een van de Titanen. Ook volgens vroegere en hedendaagse creationisten zijn deze Jafetieten de voorouders van de Indo-Europese stammen. Moderne archeologen en taalkundigen zien hiervoor geen of onvoldoende bewijs.