Jaloezie (zonwering)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Houten jaloezie

Een jaloezie is een soort zonwering.

Dit soort beschutting bestaat uit horizontale of verticale stroken, die in verschillende breedtes te verkrijgen zijn, van aluminium, kunststof of hout. Deze worden aan de binnenkant (in de dag) van een kozijn opgehangen. Via een bedieningsketting of koord kunnen deze lamellen centraal bediend worden om de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt te regelen. Het is hetzelfde woord dat wordt gebruikt bij meubels waar een groot aantal latjes op een doek gelijmd en schuivend in twee geleidende uitsparingen aan de zijkanten, een 'jaloezieluik' wordt genoemd.

Het is ook mogelijk een jaloezie in een kozijn tussen twee glasplaten (raam) te plaatsen. Hierdoor wordt de jaloezie niet vuil (stof e.d.) en behoeft deze derhalve niet schoongemaakt te worden.

Luxaflex[bewerken]

"Luxaflex" is een gedeponeerd handelsmerk van Hunter Douglas, hoewel het in de volksmond als algemene term voor jaloezieën wordt gebruikt, een voorbeeld van merkverwatering. Fa Faber was in Nederland de eerste die horizontale jaloezieën op de markt bracht, in 1939, de firma Kwint volgde alsmede de Fam Robbers met de Centrale Jaloezieën Fabriek te Utrecht.

Zie ook[bewerken]