Jameela Jamil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jameela Jamil
Jameela Jamil tijdens de Comic-Con in 2018
Algemene informatie
Volledige naam Jameela Alia-Burton Jamil
Geboren 25 februari 1986
Geboorteplaats Londen
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 2016–heden
Beroep acteur, presentator
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jameela Alia-Burton Jamil (Londen, 25 februari 1986) is een Britse actrice, radiopresentator en activist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jameela Jamil werd in Londen geboren als de dochter van een Indiase vader en een Pakistaanse moeder. In haar tienerjaren leed ze aan anorexia nervosa. Op haar zeventiende had ze een auto-ongeluk waarbij ze diverse botten had gebroken en tevens was haar ruggengraat beschadigd. Door middel van een steroïdenbehandeling en psychotherapie wist ze te herstellen. Jamil werkte vervolgens enkele jaren in de modellenwereld, zowel als model als scout.

In 2009 maakte ze haar debuut als televisiepresentator bij de ontbijtshow Freshly Squeezed. In 2012 presenteerde ze ook de Britse versie van de Herken de Homo, maar aan het einde van dat jaar werd ze de radio-presentator van The Official Chart. Hiermee werd ze de allereerste vrouwelijke presentator van dit langlopende radioprogramma.[1] In 2016 vertrok ze naar Los Angeles waar ze na een tip besloot om te auditeren voor een rol in The Good Place en de rol werd haar ook gegeven.

Jamil is ook actief activist. Ze is een "lichaamspositivist" en ze valt met enige regelmaat celebrity's als Kim Kardashian en Cardi B aan vanwege foute sponsoring van producten. Ook heeft ze zich uitgelaten over het misplaatste Instagram-schoonheidsideaal.[2] Vanwege het opzetten van haar initiatief "I weigh" werd ze in 2018 opgenomen in BBC's 100 Women van dat jaar.[3]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]