Kim Kardashian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kim Kardashian
Kim Kardashian in 2011
Kim Kardashian in 2011
Algemene informatie
Volledige naam Kimberly Noel Kardashian West
Bijnaam Kiki
Geboren Los Angeles, Verenigde Staten, 21 oktober 1980
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Model
Actrice
Beroemdheid
Bekend van Keeping Up with the Kardashians
Overig
Partner(s) Damon Thomas (2000-2003)
Kris Humphries (2011-2013)
Kanye West (2014)
Kinderen North West
Zie ook Robert Kardashian (vader)
Kourtney Kardashian (zus)
Khloé Kardashian (zus)
Kendall Jenner (halfzus)
Brody Jenner (stiefbroer)
Website kimkardashian.com

Kimberly Noel Kardashian West (Los Angeles, 21 oktober 1980) is een Amerikaanse televisiepersoonlijkheid en societyster. Ze is deelnemer aan de realityserie Keeping Up with the Kardashians, de spil van het commerciële imperium van de familie Kardashian.

Afkomst[bewerken]

Kardashian is de dochter van Armeen Robert Kardashian (1944-2003), een advocaat, en Kris Houghton (1955). Haar moeder trouwde later met de atleet Bruce Jenner. Ze heeft twee zussen, Kourtney en Khloé, en een broer, Rob. Daarnaast heeft ze uit haar moeders tweede huwelijk twee halfzusjes, Kendall en Kylie. Via Jenner had Kim Kardashian ook drie stiefbroers en een stiefzus. Bruce Jenner en Kris Houghton zijn in 2015 gescheiden.

Loopbaan[bewerken]

In navolging van haar (toenmalige) vriendin, de societyster Paris Hilton, is Kardashian bekend geworden door de grote media-aandacht voor een in 2003 'uitgelekte' seksvideo (een pornofilm). Er is veel publieke belangstelling voor haar ruim bemeten, gewelfde billen, een lichaamskenmerk dat ze veelvuldig publicitair benut.[1] Een half jaar na het 'uitlekken' van de video, waarop ze te zien is met de zanger Ray J, werd de eerste aflevering van Keeping up with the Kardashians uitgezonden op E!, een Amerikaans televisiekanaal dat zich richt op tieners en vrouwen. De serie toont het glamoureuze leven van de gelieerde gezinnen Kardashian en Jenner. Kim deed ook mee aan de spin-off-serie Kourtney and Kim Take New York.

Kardashian is de middelste van de drie zussen en ze is tevens de beroemdste van de drie. Ze is een behendige zakenvrouw die erin geslaagd is haar beroemdheid om te zetten in klinkende munt: haar naam is een succesvol merk, dat wordt ingezet voor mode-activiteiten, media-optredens, cosmetica-lijnen, boekproducties, televisie-spin-offs, enzovoort. De seksvideo heeft haar publieke imago nauwelijks geschaad: ze wordt door veel consumenten beschouwd als een hardwerkende, aantrekkelijke en betrouwbare vrouw.[bron?] Ze erkent zelf dat ze geen opmerkelijk talent voor zingen of acteren heeft; ze is goed in marketing en zelfpromotie.[2]

Privéleven[bewerken]

Kardashian was van 2000 tot 2004 getrouwd met muziekproducent Damon Thomas. Ze trouwde in Californië in augustus 2011 met NBA-speler Kris Humphries. Ze scheidde van hem in juni 2013. Diezelfde maand kreeg ze een dochter met rapper Kanye West.

Films[bewerken]

Televisie[bewerken]

Bronnen
Voetnoten
  1. Oneka Labennett, She's Mad Real: Popular Culture and West Indian Girls in Brooklyn, New York/Londen: New York University Press 2011, p.156.
  2. Amanda Scheiner McClain (2014), hfdst.1: 'The Family and the Business'. Over haar talent: p.111.