Jan Žižka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Žižka

Jan Žižka van Trocnov (Trocnov (Zuid-Bohemen, ca. 1360 - bij Schönfeld, 11 oktober 1424) was een leider en één van de belangrijkste generaals van de radicale Hussieten in het 15e-eeuwse Bohemen.

Hij behaalde een groot aantal overwinningen op de "kruisvaarderslegers", die de katholieke naties van Europa afzonden op het "ketterse" Bohemen.

Standbeeld van Jan Žižka in Praag

Hij begon zijn carrière als huursoldaat. Hij verloor een oog tijdens één van de gevechten waaraan hij deelnam. Trochov behoort tot de radicale tak van de hussieten, de zogenaamde taborieten - genoemd naar de stad Tábor, hun voornaamste bolwerk, door hen gesticht in het vooruitzicht van de dag des oordeels. Onder zijn leiding versloegen de Hussieten vijf kruisvaarderlegers. In principe waren dat er vier, want het vijfde ging op de loop toen de hussieten onder het zingen van de hymne "Gij die Gods strijders zijt!" (Kdož jsou Boží bojovníci) het slagveld betraden. Hij verloor tijdens de belegering van de burcht Rabí zijn tweede oog maar bleef desondanks de aanvoerdersrol waarnemen, bijgestaan door trouwe luitenants als Prokop de Oudere en de Jongere. Trochov overleed tijdens de belegering van de burcht Přibyslav.