Jan De Meulemeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan De Meulemeester
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Geboren 7 december 1980
Geboorteplaats Brussel, Vlag van België België
Beroep Politiek journalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Jan De Meulemeester (Brussel, 7 december 1980) is een Belgisch politiek journalist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Meulemeester liep school op het Sint-Jozefsinstituut in Ternat. Hij studeerde in 2003 af als historicus aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij specialiseerde in de Vlaamse Beweging en de Belgische staatshervormingen. Nadien volgde hij een postgraduaat journalistiek aan de Brusselse hogeschool VLEKHO.

Na zijn studies begon De Meulemeester als redacteur bij de krant Het Nieuwsblad. In 2005 maakte hij echter de overstap naar televisie. Sindsdien werkte hij onder meer voor VRT Nieuws, VTM Nieuws, vlaamsparlement.tv en Kanaal Z.

In 2015 werd hij verkozen als lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) voor de periode 2015-2019.[1] Hij is sinds januari 2020 gastprofessor aan de Antwerpse campus van de KU Leuven. Hij doceert over binnenlandverslaggeving, politiek, media en journalistiek.

Tijdens zijn studententijd aan de KU Leuven was De Meulemeester vicepraeses en cultuurpraeses van Historia, de vereniging van Leuvense geschiedenisstudenten. Hij was ook lid van verscheidene politieke jongerenpartijen.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd De Meulemeester bij VRT Nieuws onderzoeker van het Canvas-duidingsmagazine Terzake. Hij werkte als redacteur mee aan de debatprogramma’s Morgen Beter, Phara en de verkiezingsshows van Canvas. Als reportagemaker voor Terzake specialiseerde hij zich in asiel en migratie, politieke cultuur en staatshervorming. Sinds 2010 was hij ook politiek verslaggever voor dat programma.

In 2013 stapte De Meulemeester over naar Medialaan om er vast Wetstraatverslaggever te worden voor VTM Nieuws. Hij kwam in het zog van zijn eerdere Canvas-baas Kris Hoflack, die hoofdredacteur werd van VTM Nieuws. Hun komst kaderde in een vernieuwing van VTM Nieuws die Hoflack beoogde, waarbij meer aandacht moest gaan naar de politieke actualiteit en buitenlands nieuws. Daartoe presenteerde De Meulemeester voor VTM ook tijdlang een wekelijks online debatprogramma, genaamd De Meulemeester in Debat.

In 2018 was er een conflict bij de VTM-nieuwsdienst. Enkele schermgezichten waaronder Julie Colpaert, Jan De Meulemeester en nieuwsanker Elke Pattyn schaarden zich achter Kris Hoflack. Na een turbulente fase verliet Kris Hoflack DPG Media. In juli 2019, enkele maanden na het vertrek van Hoflack, verliet De Meulemeester ook plots de omroep. Hij communiceerde opmerkelijk kort over zijn vertrek, met één tweet: "Afscheid is de deur naar de toekomst."[2]

Na zijn vertrek bij VTM Nieuws werkte De Meulemeester bij diverse media. Hij maakte politieke video-reportages en analyses voor het tijdschrift Knack, werkte als politiek analist bij Kanaal Z en was Wetstraatwatcher voor de Franstalige nieuwszender LN24. In het najaar van 2019 ging hij eveneens aan de slag als presentator bij vlaamsparlement.tv.

In 2020 werd De Meulemeester nieuwsanker bij de economische nieuwszender Kanaal Z. Begin 2021 lanceerden Trends en Kanaal Z het programma Trends Talk, met De Meulemeester, Francesca Vanthielen en Jozef Vangelder als presentatoren. Begin 2022 werd De Meulemeester Chef Nieuws voor Kanaal Z en Trends. Midden maart 2022 communiceerde mediahuis Roularta dat hij mee de synergie zou leiden van de redactie van Trends en Z-Nieuws, de nieuwspoot van Kanaal Z.

Midden 2023 werd De Meulemeester co-hoofdredacteur van Kanaal Z en Trends.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

De Meulemeester schrijft politieke analyses voor de website van het tijdschrift Knack.[3]