Jan Frederik Willem Conrad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Frederik Willem Conrad
J.F.W. Conrad getekend door H.J. Haverman (1896)
Algemene informatie
Volledige naam Jan Frederik Willem Conrad
Geboren Maastricht, 26 mei 1825
Overleden Den Haag, 12 augustus 1902
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jan Frederik Willem Conrad (Maastricht, 26 mei 1825Den Haag, 12 augustus 1902) was een Nederlands ingenieur. Hij was hoofd-inspecteur van Rijkswaterstaat en lid van de Tweede Kamer en de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Hij was de oudste zoon van waterbouwkundige Jan Willem Conrad. Omstreeks 1845 werd hij benoemd tot 'adspirant-ingenieur' van Rijkswaterstaat, waar hij opklom tot inspecteur, totdat hij, als hoofd-inspecteur, op 1 november 1891 ontslag nam. Een van zijn eerste werken als ingenieur is de schutsluis aan het Noordhollandsch Kanaal, die in 1864 geopend werd, en waarvoor hij benoemd werd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Vanaf dat moment was Conrad bij vrijwel alle grote waterbouwkundige werken betrokken; niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. In 1868 werd hij belast met de beoordeling van een haven op Jutland. Het jaar daarop werd hij benoemd tot lid van de commissie die de mogelijkheid van afdamming van het Slaak onderzocht en in 1870 van de commissie ter beoordeling van het plan-Bos met betrekking tot de inpoldering van de Zuiderzee. De plannen voor de verbetering van het Hellegat waren vooral aan hem te danken. Ook vertegenwoordigde hij Nederland bij de regeling van het Kanaal Gent-Terneuzen en de bedijking van het Zwin. Verder was Conrad voorzitter van de commissie voor het plan-Waldorp voor het Amsterdam-Rijnkanaal en later van de commissies voor het nieuwe scheepvaartkanaal en een nieuwe waterweg van Rotterdam naar Amsterdam. Ook was hij lid van de commissie ter beoordeling van de Nieuwe Waterweg en was hij belast met de uitvoering van het Merwedekanaal. Hij was lid van de internationale commissie voor het Suezkanaal en vertegenwoordigde de Nederlandse regering op verschillende scheepvaartcongressen.

Daarnaast deed Conrad werk voor het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, waarvan hij jarenlang voorzitter was, en voor de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Nijverheid, waarvan hij een van de directeurs en jarenlang voorzitter was.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan Frederik Willem Conrad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Originele werken van of over deze auteur zijn te vinden op de pagina Jan Frederik Willem Conrad op Wikisource.