Jan Hamming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Hamming
Jan Hamming
Algemene informatie
Volledige naam Jan Hamming
Geboren 28 augustus 1966
Geboorteplaats Vlissingen
Functie burgemeester van Zaanstad
Sinds 27 september 2017
Partij PvdA
Titulatuur drs.
Alma mater Katholieke Universiteit Brabant
Politieke functies
1994-2002 lid gemeenteraad van Tilburg
1999-2012 wethouder van Tilburg
2006-2012 locoburgemeester van Tilburg
2007-2009 vicevoorzitter partijbestuur PvdA
2012-2017 burgemeester van Heusden
2017-heden burgemeester van Zaanstad
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jan Hamming (Vlissingen, 28 augustus 1966) is een Nederlands bestuurder en politicus van de PvdA. Sinds 27 september 2017 is hij burgemeester van de gemeente Zaanstad.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Hamming groeide op in Breda en werd op zijn vijftiende lid van de PvdA. In 1985 ging Hamming economie studeren aan de KUB in Tilburg. In die stad werd hij politiek actief voor de PvdA en in 1994 werd hij gekozen tot gemeenteraadslid. In 1999 werd Hamming benoemd tot wethouder in Tilburg. Hij werd belast met de portefeuille welzijn, jongeren en wijken.

Bij de gemeenteraadsverkiezing van 2006 was Hamming lijsttrekker van de PvdA. In de 39-koppige gemeenteraad behaalde hij met zijn partij elf zetels. Onder zijn leiding werd het college van voor de verkiezingen (PvdA, CDA, GroenLinks en de lokale partij Algemeen Belang) zonder de inbreng van Algemeen Belang voortgezet. In dat college volgde Hamming Els Aarts (CDA) op als locoburgemeester en kreeg hij de portefeuille Ruimtelijke Ordening, Wonen, Integratie en Sport. Tevens werd hij wijkwethouder van de Reeshof.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd Hamming opnieuw wethouder. Ditmaal in een coalitie van zijn PvdA met de VVD, D66, CDA en GroenLinks.

Burgemeester Heusden[bewerken | bron bewerken]

Op 8 maart 2012 werd Hamming geïnstalleerd als burgemeester van Heusden. Hij werd gekozen uit 23 sollicitanten.[1] Als wethouder van Tilburg kreeg hij meer salaris dan als burgemeester van Heusden, maar Hamming maakte al voor zijn installatie duidelijk dat hij geen gebruik ging maken van de wachtgeldregeling om het verschil bij te passen.

Landelijke politiek[bewerken | bron bewerken]

In 2007 werd Hamming vicevoorzitter van het landelijke partijbestuur van de PvdA. Hamming werd door een aantal prominente partijgenoten als kandidaat getipt voor het voorzitterschap. Onder hen staatssecretaris Frank Heemskerk. Hamming beschouwde het als eervol dat de partij een beroep op hem wilde doen, maar vond dat hij met het mandaat van de Tilburgse bevolking niet vroegtijdig kon afhaken.[2] Per december 2009 is Hamming geen lid meer van het partijbestuur. Hij werd opgevolgd door Bert Otten.

Burgemeester Zaanstad[bewerken | bron bewerken]

Op 10 juli 2017 droeg de gemeenteraad van Zaanstad Hamming voor als nieuwe burgemeester. Twee dagen later maakte het Brabants Dagblad in een spraakmakend artikel bekend dat Hamming ook de topkandidaat was om burgemeester van 's-Hertogenbosch te worden. Hij bleek op 10 juli zijn sollicitatie bij 's-Hertogenbosch te hebben afgezegd, enkele uren voordat de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch hem ook als burgemeester wilde voordragen. Door zijn afzegging werd Jack Mikkers, de burgemeester van Veldhoven, voorgedragen.[3] De vertrouwenscommissie in 's-Hertogenbosch voelde zich bedonderd, omdat Hamming aangaf zich om persoonlijke redenen terug te trekken voor de voordracht in 's-Hertogenbosch. Op 1 september werd bekend dat de ministerraad de voordracht van Zaanstad heeft overgenomen en benoemde hem per 27 september 2017.[4][5]

Voorganger:
Siepie de Jong
Vicevoorzitter PvdA
2007-2009
Opvolger:
Bert Otten
Voorganger:
Henk (H.P.Th.M.) Willems
Burgemeester van Heusden
2012 - 2017
Opvolger:
R.H. Augusteijn (wnd)
Voorganger:
dr. R.L. (Ruud) Vreeman (wnd)
Burgemeester van Zaanstad
2017 - heden
Opvolger:
-