Jan Theunisz. Blanckerhoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Theunisz. Blanckerhoff
De slag op de Zuiderzee voor de rede van Hoorn tegen Bossu.
De slag op de Zuiderzee voor de rede van Hoorn tegen Bossu.
Persoonsgegevens
Geboren 10 januari 1628
Overleden 2 oktober 1669 (begraven)
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Theunisz. Blanckerhoff (Alkmaar, 10 januari 1628 - Amsterdam, 2 oktober 1669) was een 17e-eeuwse kunstschilder die voornamelijk bekend werd door het uitbeelden van marines.

Biografie[bewerken]

Jan Theunisz. Blanckerhoff werd geboren in Alkmaar. In 1640 werd hij als leerling lid van het Sint-Lucasgilde in Alkmaar. Hij was leerling van de Alkmaarse schilders Arent Teerling, Pieter Scheyenburg en Cesar van Everdingen. De laatste stimuleerde hem tot het maken van een Grand tour. Hij werd in Rome lid van de Bentvueghels waar hij de bijnaam Jan Maat (of Jan Maet) kreeg.

In 1649 werd hij meesterschilder in het Alkmaarse gilde. Hij was getrouwd met Catherine van Wyck en had twee kinderen.

Werken[bewerken]

Aanvankelijk schilderde Blanckerhoff landschappen. Later voornamelijk marines. In opdracht van de Nederlandse Admiraliteit heeft hij tijdens de oorlog met Engeland verschillende zeeslagen op het linnen vastgelegd. Een schilderij voorstellende de slag op de Zuiderzee is nog te bewonderen in de Ceciliakapel van het Statenlogement te Hoorn. De opdracht werd in 1663 verleend, het werk was na 5 jaar voltooid, en door Johannes Kinnema van een indrukwekkende lijst voorzien. Sommige van zijn werken zijn wel ten onrechte toegeschreven aan Jacob van Ruisdael.[bron?]

Aernout Smit was een leerling van Blanckerhoff.