Jan Verbruggen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Verbruggen, V.O.C. jacht verwelkomt Oost Indie Vaarder De Vrindschap (1766)
Jan Verbruggen aan het werk in de Royal Brass Foundry (Pieter Verbruggen, ca 1778)

Jan Verbruggen (Enkhuizen, 4 september 1712 - Londen, 27 oktober 1781) was een Nederlands kunstschilder en meestergieter.

Loopbaan[bewerken]

Verbruggen werd gedoopt op 4 maart 1712 in Enkhuizen. Als kind werd zijn talent voor tekenen en schilderen herkend en werd hij leerling bij Jan van Call in Den Haag. In 1746 werd hij benoemd tot meestergieter in de stadsgieterij in Enkhuizen; hij was in die stad ook schepen en weeshuisvoogd. In februari 1755 werd Verbruggen benoemd tot meestergieter bij de Nationale Zware Geschutgieterij in Den Haag. In die functie ontwierp hij een nieuwe horizontale draaibank voor de productie van kanonnen die in 1758 geïnstalleerd werd. Voor zover bekend was dit de eerste niet met de hand aangedreven industriële metaal-draaibank ter wereld.

Na een dispuut met zijn concurrerende geschutgieters Von Creuznach en Musly vertrekt Verbruggen in 1770 met zijn zoon Pieter naar Engeland en wordt aangesteld als meestergieter in de Royal Arsenal in Woolwich. Ook hier installeerden de Verbruggens hun innovatieve horizontale boormachine die productie van preciezere kanonnen mogelijk maakte door de gedraaide in plaats van tot dan toe gebruikelijke gegoten loop. Bij deze nieuwe horizontale boormachine draaide het werkstuk en niet de boor waardoor de bewerking beter gecentreerd werd dan bij een stilstaand werkstuk en een draaiende boor. Henry Maudslay, de latere uitvinder van verdere verbeteringen van de draaibank (automatisch draaien van schroefdraad), heeft in Woolwich gewerkt in de Gieterij van de Verbruggens en daar waarschijnlijk het idee voor zijn verbeteringen van de draaibank opgedaan, gebaseerd op de horizontale boormachine van Verbruggen. De draaibank is het algemeen geaccepteerde startpunt van de industriële revolutie die zich daarna in Engeland voltrok.

Verbruggen heeft het hele gietproces en de innovatieve horizontale boormachine vastgelegd in 50 met camera obscura gemaakte tekeningen. Hij overleed in 1781 en zijn zoon Pieter in 1786, beide in Woolwich. De Royal Brass Foundary en het Verbruggenhuis in Woolwich zijn tot op de dag van vandaag te bezichtigen.

Externe link[bewerken]