Jan Willem Rädecker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Monument op de Dam - Leeuwen.JPG
Leeuw voor het Nationaal Legermonument, Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen

Jan Willem Rädecker (Schoorl[1], 12 januari 1924 - Bergen, 27 maart 2009) was een Nederlandse beeldhouwer. Hij was de zoon en leerling van John Rädecker.

Vader John Rädecker kreeg opdracht de beelden voor het Nationaal Monument te maken, maar heeft deze opdracht door voortijdig overlijden niet kunnen afmaken. Zijn zonen Han en Jan Willem maakten hun vaders werk af. Ook heeft Jan Willem de twee leeuwen gemaakt die voor het Nationaal Monument op de Dam staan. Later werk van Jan Willem Rädecker sr. is meer abstract.

In 2004 was er in Museum Kranenburgh in Bergen NH de overzichtstentoonstelling Beelden in Bergen met werk van 31 beeldhouwers, waaronder werk van Jan Willem Rädecker. Twee van zijn beeldhouwwerken in abstracte trant zijn te zien in de voor publiek toegankelijke beeldentuin van het museum.