Japurá (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yapura/Caqueta
Zicht op de Japurá rivier
Zicht op de Japurá rivier
Lengte 2280 km
Bron Páramo de las Papas, Colombia
Stroomgebied van de Río Amazonas
Zijrivieren Caquetá
Stroomt door Vlag van Colombia Colombia
Vlag van Brazilië Brazilië
Stroomgebied van de Caquetá
Stroomgebied van de Caquetá
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Colombia

De Japurá (Brazilië) (in Colombia de Río Caquetá ) is een Amazonerivier met een lengte van 2280 kilometer. De rivier stroomt door Colombia en Brazilië.

Geografie[bewerken]

Colombiaanse loop[bewerken]

De Caquetá/Japurá ontstaat in de Macizo Colombiano, in de Páramo de las Papas, op 10 kilometer afstand van de oorsprong van de Magdalena in het departement Huila. In haar hoge loop stroomt ze naar het zuiden en loopt door het zuidelijk deel van het departement Cauca. De rivier vormt hierbij de natuurlijke grens tussen Cauca en het departement van Putumayo. Ze buigt nu naar het zuidoosten, dringt door in het dichte Amazoneregenwoud en vormt de grens tussen Putumayo en het departement Caquetá, in een strekking van meer dan 400 kilometer. Hier loopt de rivier door de plaatsen Solita en Tres Esquinas.

Na Tres Esquinas voegt de Orteguaza zich bij de Caquetá/Japurá. In deze zelfde strekking, verderop, na het binnenkomen van Ecuador, komt ook de sterk stromende Caguán bij de Caquetá/Japurá. De rivier buigt zich steeds meer naar het oosten en vormt nu de grens tussen Caquetá en het departement van de Amazone, in een andere strekking van ongeveer 500 kilometer waarin stroomversnellingen en watervallen voorkomen. In de omgeving van de bergen van Munoir vormt de Caquetá/Japurá de stroomversnellingen Araracuara en ontvangt een van haar belangrijkste zijrivieren, de Yari. In het Amazonedepartement voegen nog twee rivieren bij: de Cahuinari en de Miritiparaná.

Loop in Brazilië[bewerken]

Op de grens met Brazilië vloeit de Japurá samen met de Apaporis (806 kilometer). Vervolgens gaat ze rond de La Pedrera. Dan dringt ze Brazilië binnen, in de Amazonia. In haar lage loop ontvangt ze de Auati Parana en de Mirim Pirajuana.

De Japurá mondt uit aan de linkerkant van de Amazone, (nog met de naam Solimões), voor de Tefé. Ofschoon het een sterkstromende brede rivier is, is de aanwezigheid van stroomversnellingen en watervallen over haar ganse loop een belemmering voor de navigatie.

Overig[bewerken]

De rivier is leefgebied voor vissen en reptielen, waaronder vooral de meerval, sidderaal, piranha's, schildpadden en alligators. De rivier wordt gebruikt voor transport en bevaren door boomstamkano's, motorboten en binnenvaartschepen die lokaal bekendstaan onder de naam Lanchas. De aanwezigheid van guerrilla's in het gebied beperkt het transport af en toe.

In de Braziliaanse deelstaat Amazonas ligt de gemeente Japurá.

Referenties[bewerken]

Zie ook[bewerken]