Javier Marías

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Javier Marías (2008)

Javier Marías Franco (Madrid, 20 september 1951) is een Spaans schrijver, vertaler en uitgever. Hij is sinds 2006 lid van de Real Academia Española.

Javier Marías is de zoon van filosoof Julián Marías, die geen les mocht geven aan een Spaanse universiteit omdat hij republikein was ten tijde van het regime van Franco. Daarom bracht hij een deel van zijn jeugd door in de Verenigde Staten waar zijn vader vanaf het begin van de jaren vijftig onder anderen in Yale, Harvard en aan de UCLA doceerde en conferenties gaf. In 1964 kon zijn vader toetreden tot de Real Academia Española en na de dood van Franco werd hij in 1977 door koning Juan Carlos tot senator benoemd.

Javier zelf studeerde Engelse filologie aan de Complutense Universiteit van Madrid en vertaalde romans van onder anderen Thomas Hardy, Laurence Sterne, William Faulkner en Vladimir Nabokov in het Spaans. Zijn eerste roman, Los dominios del lobo, schreef hij op twintigjarige leeftijd. Zijn internationale doorbraak kwam in 1992 met de roman Corazón tan blanco ('Een hart zo blank'). Zijn boeken worden in 50 landen uitgegeven en zijn in meer dan 40 talen vertaald. Hij behoort tot de meest gelezen auteurs uit de Spaanstalige wereld en hij heeft bijgedragen tot de heropleving van de Spaanse literatuur vanaf het begin van de jaren negentig. Hij behaalde een aantal prestigieuze literatuurprijzen, ook buiten Spanje. Zo won hij de Ierse International IMPAC Dublin Literary Award en in Venezuela de Premio Rómulo Gallegos.

In 1999 richtte Marías zijn eigen uitgeverij op: Reino de Redonda (Koninkrijk van Redonda). De gelijknamige prijs wordt sinds 2001 jaarlijks toegekend om het oeuvre van een niet-Spaanstalige schrijver of filmregisseur te onderscheiden.

Zijn ambitieuze trilogie Tu rostro mañana ('Jouw gezicht morgen') (2002-2007) wordt door sommige critici de beste Spaanse roman van de voorbije halve eeuw genoemd. Zijn roman Los enamoramientos (2011) werd door de gezaghebbende Spaanse krant El Pais uitgeroepen tot beste boek van 2011.