Jean-Claude Carrière

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean-Claude Carrière
Jean-Claude Carrière à la BNF.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Jean-Claude François Carrière
Geboortenaam 19 september 1931
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Beroep acteur, scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
(en) IBDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jean-Claude Carrière (Colombières-sur-Orb, 19 september 1931) is een Frans acteur, scenarioschrijver en filmregisseur. Carrière maakte naam met zijn scenario's voor Le Charme discret de la bourgeoisie (1972), The Unbearable Lightness of Being (1988) en Cyrano de Bergerac (1990). Daarnaast is hij op talrijke andere creatieve gebieden actief.

Zijn talrijke scenario's schreef hij vaak samen met de regisseurs, zoals Luis Buñuel, Jacques Tati en Pierre Étaix. Met Étaix won Carrière in 1963 de Oscar in de categorie 'Best Live Action Short' voor Heureux Anniversaire. Met Buñuel maakte hij zes films.

Jean-Claude Carrière was onder andere betrokken bij de films La Piscine (1969) en Borsalino (1970) van Jacques Deray, Taking Off (1971) en Valmont (1989) van Miloš Forman, Die Blechtrommel (1979) van Volker Schlöndorff en Das weiße Band (2009) van Michael Haneke. In 1988 bewerkte hij Milan Kundera’s roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan tot scenario voor regisseur Philip Kaufman.

Jean-Claude Carrière werkt in het theater al tientallen jaren samen met regisseur Peter Brook. Gezamenlijk bewerkten ze het mystieke gedicht van de Perzische dichter Farid ad-Din Attar, De samenspraak van de vogels (1177), tot een theatervoorstelling in 1979. Ook werkte Carrière jarenlang mee aan Brooks' theaterproductie The Mahabharata, een bewerking van het aloude vedische epos Mahabharata.

Carrière debuteerde in 1957 als romanschrijver met Lézard. In 2012 verscheen zijn laatste roman, Désorde.

Externe link[bewerken]