Naar inhoud springen

Jean Charles Léonard de Sismondi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean Charles Léonard de Sismondi
Jean Charles Léonard de Sismondi
Persoonsgegevens
Geboren Genève, 9 mei 1773
Overleden Chêne-Bougeries, 25 juni 1842
Land Zwitserland
Functie Historicus
Econoom
Oriënterende gegevens
Stroming Heterodoxe economie
Portaal  Portaalicoon   Filosofie
Economie

Jean Charles Léonard de Sismondi (Genève, 9 mei 1773Chêne-Bougeries, 25 juni 1842) was een historicus en econoom die bekendstaat om zijn boeken over de Franse geschiedenis, Italiaanse geschiedenis en economische crisissen. Zijn oorspronkelijke achternaam was Simonde, maar hij heeft zijn achternaam naar Sismondi veranderd.

De familie Simonde waren welvarende burgers in Genève. In 1793 vluchtte de familie naar Engeland wegens de gevolgen van de Franse Revolutie. Na achttien maanden emigreerde de familie naar Italië. Daar kocht de familie een boerderij in het dorp Pescia. De ervaringen op deze boerderij vormden de inspiratiebron voor zijn eerste boek Tableau de l'agriculture toscane dat in 1801 werd gepubliceerd. In 1803 publiceerde Sismondi zijn eerste economieboek Traité de la richesse commerciale. In 1807 verscheen het eerste deel van zijn werk Histoire des républiques italiennes du Moyen Âge over de middeleeuwse Italiaanse republieken. Uiteindelijk werd dit werk gepubliceerd in zestien delen binnen elf jaar. Na voltooiing van zijn boek over de geschiedenis van Italië, begon hij in 1818 met zijn boek Histoire des Français, dat in 29 delen verscheen in 23 jaar. In 1819 trouwde hij met Jessie Allen uit Wales.

Economische en politieke denkbeelden

[bewerken | brontekst bewerken]

Sismondi bekritiseerde de grote economische ongelijkheid en de slechte omstandigheden voor de arme loonarbeiders. Sismondi was een voorstander van een samenleving bestaande uit kleinschalige boerenbedrijven en onafhankelijke ambachtslieden zonder onderdrukking door feodale landheren en absolute regeringen. Hij was een tegenstander van grote industrieën en voorstander van goede arbeidsrechten voor loonarbeiders. Hij was tegen het algemeen kiesrecht, omdat het overgrote deel van de bevolking nog analfabeet was. De belangrijkste bijdrage van Sismondi aan de economie is zijn theorie over overproductiecrisissen.

Selecte Bibliografie

[bewerken | brontekst bewerken]
De la richesse commerciale, 1803