Jean Loret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jean Loret
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Jean-Marie Loret
Geboren Seboncourt, maart 1918
Overleden 14 februari 1985

Jean-Marie Loret (Seboncourt, maart 1918 - Saint-Quentin, 14 februari 1985) was een Franse spoorwegmedewerker waarvan sommigen beweerden dat hij een onwettige zoon van Adolf Hitler was. De eerste geruchten werden verspreid in de jaren 70 door historicus Werner Maser. Andere befaamde historici als Anton Joachimsthaler, Timothy Ryback en Ian Kershaw noemden het vaderschap van Hitler onwaarschijnlijk.

Biografie[bewerken]

Jean-Marie Loret werd op 18 of 25 maart 1918 geboren in het Franse plaatsje Seboncourt. Zijn moeder, Charlotte Eudoxie Alida Lobjoie (1898-1951), kon niet voor hem zorgen waardoor zijn grootouders de zorg op zich namen. Volgens zijn geboorteakte was zijn vader een Duitse soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Adolf Hitler was in 1916 en 1917 in de buurt gestationeerd en had volgens meerdere getuigen een relatie met Charlotte Lobjoie. Lobjoie trouwde op 22 mei 1922 met Clément Loret, die toestemming gaf dat de onwettige zoon zijn achternaam mocht dragen. Volgens Loret vertelde zijn moeder hem in 1948 dat zijn biologische vader Adolf Hitler was.

DNA test[bewerken]

In 2008 reisde de Belgische journalist Jean-Paul Mulders naar Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten om DNA te verzamelen van Loret (dat op een door hem gebruikte postzegel zou zitten) en Hitlers laatste directe familieleden. Het resultaat van de DNA test was negatief en werd gepubliceerd in Het Laatste Nieuws. Een jaar later kwam er een boek uit over dit onderzoek genaamd Herbig Verlag in Munich: Auf der Suche nach Hitlers Sohn - Eine Beweisaufnahme.

Historicus François Delpla bracht enkele jaren later naar buiten dat het niet zeker is of het gevonden DNA ook echt van Loret is, en het resultaat van de uitgevoerde test dus niet betrouwbaar is.

Bewijs 2012[bewerken]

In 2012 werden de geruchten weer aangewakkerd doordat er in het archief van de Duitse strijdkrachten documenten gevonden werden waaruit bleek dat Charlotte Lobjoie, tijdens de Tweede Wereldoorlog, enveloppen met geld vanuit Duitsland opgestuurd kreeg.[1][2]

Bronnen, noten en/of referenties