Alois Hitler sr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alois Hitler
Alois Hitler in het uniform van de Oostenrijkse douane
Algemene informatie
Geboren 7 juni 1837
Strones
Overleden 3 januari 1903
Leonding
Nationaliteit Oostenrijks
Beroep Douanemedewerker
Bekend van Vader van Adolf Hitler
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Alois Hitler (Strones, 7 juni 1837[1] - Leonding, 3 januari 1903[2]), geboren als Alois Schicklgruber, was de vader van de Duitse dictator Adolf Hitler.

Alois werd geboren als de onwettige zoon van Maria Anna Schicklgruber en droeg daarom de naam van zijn moeder.[1] Vijf jaar later huwde Maria Anna met de molenaarsknecht Johann Georg Hiedler.

Mogelijk was Johann Georg Hiedler, die in het Derde Rijk officieel voor de grootvader van de Führer doorging, niet de biologische vader. Als mogelijke vader van Alois komt ook de broer van Johann Georg in aanmerking. Dit was Johann Nepomuk Hiedler (later Hüttler), die in Spital Nr. 36 woonde waar Alois Hitler werd grootgebracht.[1] Alois Hitler was daarom een echt lid van de Hitlerfamilie.

DNA-onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Naoorlogs verwantschapsonderzoek wees uit dat het DNA van het Y-chromosoom van de achterkleinzoons van Alois Hitler identiek was met dat van Hitlerfamilieleden uit Neder-Oostenrijk. Daarmee werd onomstotelijk bewezen dat Alois Hitler dezelfde gemeenschappelijke voorvader had als de nog levende verwanten Hüttler in het Waldviertel.[3]

Verdere biografische informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Alois Schicklgruber veranderde zijn naam later (op 23 november 1876) in het op Hiedler gelijkende Hitler.[4]

Alois had niet meer opleiding genoten dan de lagere school, maar wist toch bij de douane carrière te maken.[5] Op het moment dat hij overleed verdiende hij een salaris dat ongeveer overeenkwam met dat van een directeur van een lagere school. Alois was een humeurige man, die als grote passie de bijenteelt had, en wiens grote wens het was om een eigen huis met een lapje grond te bezitten. Na zijn werk liep hij eerst altijd naar zijn bijenkorven om vervolgens via het café naar huis te gaan. Het gezinsleven lag hem niet: hij was een humeurige en ongeduldige echtgenoot. Met name zijn derde vrouw, Klara Pölzl, die overigens ook zijn nichtje was, moest het ontgelden: ze werd afgesnauwd en ook geslagen. Zeer waarschijnlijk reageerde Alois zijn frustraties ook af op zijn oudere kinderen, waaronder Adolf. Klara was geen partij voor haar dominante echtgenoot en kon zichzelf noch haar kinderen beschermen.

Alois trouwde drie keer:

Van de kinderen die Alois Hitler bij Klara Pölzl had, zouden alleen Adolf en Paula hun prille jeugd overleven.

Na het overlijden van Gustav, Otto en Edmund kon Alois zijn wensen alleen nog maar op Adolf projecteren. Hij hoopte dat Adolf in zijn voetsporen zou treden, maar Adolf was toen al zodanig van zijn vader vervreemd dat "(alleen al) de gedachte hem misselijk maakte". Gecombineerd met de opvliegendheid en humeurigheid van Alois, en de zachtaardigheid van Klara die Adolf niet kon beschermen, leidde dit tot conflicten en wrokgevoelens tussen vader en zoon. Het verergerde toen Alois met pensioen ging en dus vaker thuis was, terwijl Adolfs schoolprestaties achteruit gingen.

Ook de politieke denkbeelden van Hitler zouden door de verstoorde vader-zoonrelatie worden beïnvloed. Alois Hitler was een aanhanger van de Dubbelmonarchie, zijn uiteindelijke werkgever. Adolf Hitler werd op school al beïnvloed door Groot-Duitse denkbeelden, waarin voor een onafhankelijk Oostenrijk geen plaats was. Het is mogelijk dat hij zich met deze denkbeelden van zijn vader wilde afzetten en hem later zelfs opzettelijk sarde door de staat aan wie hij zijn leven had gewijd, belachelijk te maken.

Op 3 januari 1903 overleed Alois Hitler plotseling in de Gasthaus Stiefler.[2] Hij zakte achter zijn tafel in elkaar. Medische hulp mocht niet meer baten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Anna Schicklgruber
 
Johann Georg Hiedler
 
Eva Maria Decker
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johanna Hüttler
 
Johann Baptist Pölzl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna Glassl
 
Franziska Matzelsberger
 
 
 
Alois Hitler
 
 
 
Klara Pölzl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bridget Dowling
 
Alois Hitler
 
Hedwig Heidemann
 
Leo Raubal
 
Angela Hitler
 
Martin Hammitzsch
 
GustavIdaOtto
 
 
Edmund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
William Patrick Hitler
 
Heinz Hitler
 
Leo Rudolf Raubal
 
Geli Raubal
 
Elfriede Raubal
 
Ernst Hochegger
 
 
 
Eva Braun
 
Adolf Hitler
 
Paula Hitler
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 zonen
 
 
 
 
 
Peter Raubal
 
 
 
 
 
Heiner Hochegger
 
Angela Hochegger
Zie de categorie Alois Hitler van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.