Naar inhoud springen

Klara Pölzl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klara Hitler-Pölzl
Klara Pölzl
Algemene informatie
Geboren 12 augustus 1860
Spital bei Weitra
Overleden 21 december 1907
Linz
Nationaliteit Oostenrijks
Bekend van Moeder van Adolf Hitler
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Klara Hitler-Pölzl (Spital bei Weitra, 12 augustus 1860 - Linz, 21 december 1907) was de moeder van Adolf Hitler. Hitler zou altijd haar portret bij zich hebben: in Wenen, München en Berlijn, tot in zijn kamer in de bunker waarin hij in 1945 zelfmoord zou plegen.

Klara werd geboren in het dorpje Spital, als dochter van Johann Pölzl en Johanna Hiedler. Zij was via haar grootvader zeer waarschijnlijk verwant aan Alois Hitler, al zat er een generatie tussen. Hierdoor bleef ze hem "oom" noemen, ook na haar huwelijk. Voor hun huwelijk was een pauselijke dispensatie vereist. Klara werd later beschreven als een lange vrouw met gelijkmatige gelaatstrekken en mooie ogen. Ze was rooms-katholiek en woonde trouw alle kerkdiensten bij. Ze was een verlegen, zachtmoedige en bedeesde vrouw, die zichzelf noch haar kinderen kon beschermen tegen Alois Hitlers woede-uitbarstingen.

In 1876, tijdens Alois Hitlers eerste huwelijk met Anna Glassl, trad Klara bij hem in dienst als huishoudster. Niet lang daarna begon Alois een relatie met Franziska "Fanni" Matzelsberger, terwijl hij van tafel en bed scheidde van zijn zieke vrouw. Fanni eiste echter dat Klara weg zou gaan, omdat ze haar als rivale beschouwde. Alois trouwde na de dood van Anna met Fanni, maar al snel overleed Fanni aan een longaandoening. Vrijwel direct begon hij een relatie met Klara. Op 7 januari 1885 trouwde hij in een korte ceremonie met Klara en ging daarna meteen naar zijn werk. Dit kwetste Klara zeer.

Met Alois kreeg Klara zes kinderen:

  • Gustav Hitler (1885-1887)
  • Ida Hitler (1886-1888)
  • Otto Hitler (1887-1887)
  • Adolf Hitler (1889-1945)
  • Edmund Hitler (1894-1900)
  • Paula Hitler (1896-1960)

Gustav en Ida overleden beiden aan difterie, Otto leefde slechts enkele dagen na zijn geboorte en Edmund overleed op zesjarige leeftijd aan mazelen. Slechts twee kinderen (Adolf en Paula) overleefden hun prille jeugd. Dit moet haar zeer veel verdriet hebben gedaan, hoewel Alois nooit naar zijn kinderen omkeek en het hem ogenschijnlijk niets kon schelen. Hierdoor werd alle moederlijke aandacht en zorg op Adolf en Paula geprojecteerd, wat ongetwijfeld zeer veel invloed op de latere dictator had.

In 1895 ging Alois met pensioen. Hij wist een lapje grond te kopen, maar het werk eraan viel hem te zwaar en hij bracht zijn dagen thuis door. Alois verveelde zich en werd humeurig, waarbij hij zijn frustratie op Klara afreageerde middels woede-uitbarstingen en ook mishandeling. Ook zijn oudere kinderen werden regelmatig het doelwit, hoewel er geen hard bewijs is dat hij ook hen geslagen zou hebben. Adolf Hitler heeft later wel toegegeven dat hij zelf regelmatig klappen van zijn vader in ontvangst moest nemen, terwijl zijn moeder doodsbang achter de deur stond. In 1903 overleed Alois uiteindelijk en liet Klara een bescheiden vermogen na waarmee ze zichzelf en haar kinderen kon onderhouden.

Adolf wist zijn moeder in 1905 zover te krijgen dat ze hem van school haalde, waarna anderhalf jaar volgde waarin hij weinig omhanden had. Na enige aandrang van familieleden die vonden dat Adolf een vak moest leren, overreedde Adolf haar om hem in 1907 naar Wenen te laten gaan om daar aan de Academie van Schone Kunsten te studeren. Adolf werd afgewezen, maar durfde het nooit aan zijn moeder te vertellen.

Eind 1907 bleek dat Klara borstkanker had. Na een pijnlijk ziekbed overleed ze met haar kinderen Adolf en Paula aan haar zijde. Haar dokter, de Joodse Eduard Bloch, verklaarde later dat hij nooit iemand had gezien die zo gebroken was van verdriet als Adolf Hitler. Adolf vond het vreselijk te zien dat zijn moeder zo'n pijn leed en overleed. Hierna, tot aan zijn dood, zou hij een latente angst houden om zelf aan een pijnlijke ziekte of kwaal (met name kanker) te overlijden.

Klara's zus Theresia (1868-1935) was gehuwd met Anton Schmidt.[1] Zij had de volgende kinderen, die daarmee volle neven en nichten van Adolf Hitler waren:

  • Johann Schmidt (1894 - Wenen, 1945), gehuwd met Aloisia.
  • Eduard Schmidt (1901 - 5 september 1951, Verchneoeralsk)
  • Anton Schmidt (1925 - ?)
  • Maria Schmidt (1899 - Verkhneoeralsk (Sovjet-Unie), 6 augustus 1953), gehuwd met Ignaz Koppensteiner (1901 - Lefortovo-gevangenis, Moskou, 5 juli 1949)

De familie Schmidt werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjets gearresteerd en naar gevangenissen overgebracht. Onder meer Adolf Koppensteiner, de zoon van Ignaz en Maria en bij de arrestatie 6 jaar oud, overleefde de oorlog. De nazaten van Theresia werden in 1998 door de Russische overheid gerehabiliteerd.[2]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Anna Schicklgruber
 
Johann Georg Hiedler
 
Eva Maria Decker
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johanna Hüttler
 
Johann Baptist Pölzl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna Glassl
 
Franziska Matzelsberger
 
 
 
Alois Hitler
 
 
 
Klara Pölzl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bridget Dowling
 
Alois Hitler
 
Hedwig Heidemann
 
Leo Raubal
 
Angela Hitler
 
Martin Hammitzsch
 
GustavIdaOtto
 
 
Edmund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
William Patrick Hitler
 
Heinz Hitler
 
Leo Rudolf Raubal
 
Geli Raubal
 
Elfriede Raubal
 
Ernst Hochegger
 
 
 
Eva Braun
 
Adolf Hitler
 
Paula Hitler
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 zonen
 
 
 
 
 
Peter Raubal
 
 
 
 
 
Heiner Hochegger
 
Angela Hochegger
Zie de categorie Klara Hitler van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.