William Patrick Hitler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

William Patrick (Willy) Hitler, later William Patrick (Willy) Stuart-Houston, (Liverpool, 12 maart 1911 - Patchogue (New York), 14 juli 1987) was een halfneef van Adolf Hitler en zoon van Alois Hitler Junior en Bridget Dowling. Hij had tussen 1920 en 1942 ook een jongere halfbroer Heinz Hitler.

Zijn vader emigreerde naar Ierland en vestigde zich later in Liverpool, waar William in 1911 geboren werd.

William Hitler werkte in Londen als boekhouder. Toen zijn oom Adolf aan de macht kwam, gaf hij zijn baan op en ging naar Duitsland. Zijn oom regelde een baan voor hem bij Opel. Hij was hiermee ontevreden en keerde naar Engeland terug. Hij heeft in de laatste jaren voor de oorlog zijn oom "bedankt" door een aantal zeer negatieve artikelen over hem te schrijven.

In 1939 vertrok William met zijn moeder naar Amerika op uitnodiging van William Randolph Hearst en strandde daar tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 1944 meldde William Hitler zich vrijwillig aan bij de United States Navy en het Naval Medical Corps. Aanvankelijk wisten de Amerikaanse autoriteiten niet wat te doen met Hitlers aanmelding, (toen William zich introduceerde bij het rekruteringskantoor, antwoordde de officier met "Goed je te zien Hitler, mijn naam is Hess" (Gale K. Hess)) maar uiteindelijk werd hij toch toegelaten en heeft men zelfs propagandafilms gemaakt met William. William vertrok in 1947 uit het leger. Na de oorlog heeft William diverse malen zijn achternaam veranderd (eerst Chamberlain naar Houston Stewart Chamberlain, daarna Houston-Stewart, Stewart-Houston en twee jaar later Stuart-Houston) en is diverse malen verhuisd.

William Hitler had met zijn vrouw Phyllis Jean-Jacques (1923 of 1925 - 2 november 2004), met wie hij in 1947 trouwde, vier kinderen: Alexander (1949), Louis (1951), Howard (1957-1989, was als enige van de vier broers getrouwd en stierf bij een auto-ongeluk)[1][2] en Brian (1965). Opmerkelijk genoeg had de oudste zoon als tweede voornaam 'Adolf', hoewel William een groot tegenstander was van zijn oom, Adolf Hitler. William ligt samen met zijn moeder, die in 1969 overleed, begraven op een katholieke begraafplaats op Long Island.

Literatuur[bewerken]

  • The Last of the Hitlers, door David Gardner