Jenny Lind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jenny Lind
Jenny Lind in La Sonnambula
Poster van de tour van Jenny Lind

Johanna Maria Lind (Stockholm, 6 oktober 1820Malvern (Worcestershire), 2 november 1887), beter bekend als Jenny Lind, was een Zweedse sopraan.

Reeds op jeugdige leeftijd werd haar zangstem ontdekt. Op negenjarige leeftijd kwam ze in contact met een muziekmeester. Toen ze tien jaar was stond ze voor het eerst op het podium. Op haar zestiende was ze de lieveling van de Zweedse Koninklijke Opera en ze werd succesvol in heel Europa. In 1849 zette ze een punt achter haar operacarrière en werd concertzangeres.

In 1850 ging ze naar de Verenigde Staten, waar ze onder de hoede van P.T. Barnum rondtoerde. Het succes was overweldigend[1] en ze kreeg de bijnaam "De Zweedse Nachtegaal".

Ondertussen huwde ze in Amerika met de jonge pianist Otto Goldschmidt. Samen keerden ze in 1852 naar Europa terug en daar bouwde zij haar zangcarrière af. Ze werd filantroop en besteedde een groot deel van het vele geld dat ze verdiende aan liefdadigheid. In 1855 maakte ze met de fluitist Moritz Fürstenau een tournee door Nederland waarbij ze samen als solisten optraden.[2]

Vele zaken werden naar haar vernoemd, waaronder straten, een toetje, een theater in San Francisco, een wijk van Glasgow en een onbewoond eiland ten noorden van Canada, Jenny Lindeiland.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Smithsonian Magazine, Kat Eschner, Why 30,000 People Came Out to See a Swedish Singer Arrive in New York. Smithsonian Magazine.
  2. New Grove Online, Fürstenau. Oxford University Press: Oxford Music Online. Geraadpleegd op 19 november 2011.
Zie de categorie Jenny Lind van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.