Jeremy Hunt (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeremy Hunt
Jeremy Hunt, 2017
Jeremy Hunt, 2017
Volledige naam Jeremy Richard Streynsham Hunt
Geboren 1 november 1966
Geboorteplaats Kennington
Kieskring Zuid-west Surrey
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Partij Conservative Party
Functies
2010-2012 Minister van cultuur
2012-2018 Minister van volksgezondheid
2018 - 24 juli 2019 Minister van buitenlandse zaken
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jeremy Richard Streynsham Hunt (Kennington, 1 november 1966) is een Brits politicus en voormalig zakenman. Hij is sinds 2005 lid van het Lagerhuis voor de Conservative Party voor het kiesdistrict Zuidwest-Surrey. Hij bekleedde verschillende ministersposten in de kabinetten van David Cameron en Theresa May.

Biografie en loopbaan[bewerken]

Hunt is de zoon van sir Nicholas Hunt, een admiraal in de Britse marine. Hij studeerde filosofie, politiek en economie aan Magdalen College in Oxford, waar hij president was van de Oxford University Conservative Association. De latere conservatieve kopstukken David Cameron en Boris Johnson studeerden in die tijd ook in Oxford. Na zijn studie werkte hij twee jaar als leraar in Japan, en als organisatie- en publicrelationsadviseur. Hij richtte een bedrijf op dat gespecialiseerd was in informatie over studiemogelijkheden in het buitenland. De verkoop van dit bedrijf leverde hem later miljoenen op.

Hij werd in 2005 gekozen als lid van het lagerhuis voor het kiesdistrict Zuidwest-Surrey. Hij steunde David Cameron toen die zich later dat jaar kandidaat stelde voor het partijleiderschap. Toen Cameron in december 2010 gekozen werd tot partijleider, benoemde hij Hunt in zijn schaduwkabinet: hij werd eerst schaduwminister voor gehandicaptenzorg en daarna schaduwminister voor cultuur, media en sport. In 2010 werd Hunt na de voor de conservatieven goed verlopen Lagerhuisverkiezingen in het eerste kabinet Cameron minister van cultuur. Hij was ook verantwoordelijk voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

In 2012 werd hij minister van volksgezondheid, een post die hij ook in de kabinetten van Theresa May bekleedde. Onder zijn leiding werd een nieuw controversieel arbeidscontract voor beginnende artsen ingevoerd. Dit leidde voor het eerst in decennia tot stakingen van artsen in de National Health Service. In januari 2018 kreeg hij ook de portefeuille sociale zorg in Engeland. Hunt bleef minister van volksgezondheid tot juli 2018 en is daarmee de langst dienende minister op dat departement. In juli 2018 werd hij door Theresa May benoemd tot minister van buitenlandse zaken, nadat Boris Johnson ontslag had genomen.

Hij was een van de kandidaten om Theresa May op te volgen na haar aftreden als partijleider op 7 juni 2019. Hij verloor in de laatste stemronde van Boris Johnson. Hunt zag af van een ministerspost in de regering-Johnson toen duidelijk werd dat hij de post buitenlandse zaken niet zou kunnen houden.

Politieke standpunten[bewerken]

Jeremy Hunt in 2018 als Brits minister van buitenlandse zaken op bezoek bij zijn Nederlandse ambtgenoot Stef Blok.

In de campagne vóór het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU was Hunt voor voortzetting van het EU-lidmaatschap. Toen duidelijk werd dat het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten, suggereerde Hunt een tweede referendum over de exacte voorwaarden van het vertrek uit de EU. Tijdens het onderhandelingsproces tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU veranderde hij van positie en zei nu Brexit te steunen 'vanwege de arrogantie van de Europese Commissie tijdens de onderhandelingen.'

Hunt wordt gezien als een pragmaticus, zonder een uitgesproken politieke ideologie.


Externe bronnen[bewerken]

Offciële website Jeremy Hunt