Naar inhoud springen

Jeroen Hopster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeroen Hopster in 2018

Jeroen Hopster (Amsterdam, 1987) is een Nederlandse filosoof en schrijver. Voor Filosofie Magazine schrijft hij de maandelijkse rubriek Moreel Dilemma. Aan de Universiteit van Graz doet hij academisch onderzoek naar klimaatethiek.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hopster studeerde aan de universiteiten van Amsterdam, Edinburgh, Melbourne, Harvard en Utrecht. In Utrecht behaalde hij in 2019 zijn doctoraat in de filosofie. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen het NWO-project Evolutionary Ethics, geleid door Herman Philipse. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar vragen op het snijvlak van ethiek en wetenschap.

In 2013 won Hopster de essaywedstrijd van de Academische Boekengids (tegenwoordig dNBg),[1] met een essay over het leven en denken van Stephen Jay Gould. In 2015 werd hij genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs klein, met een essay over David Attenborough en liefde in het dierenrijk.[2]

Hij was enkele jaren redacteur van Filosofie Magazine, waarvoor hij samen met Maarten Boudry de rubriek Denkfouten schreef.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hopster is de auteur van verschillende filosofische non-fictieboeken. Samen met Han F. De Wit schreef hij Boeddhisme voor Denkers, in het Frans uitgegeven als Bouddha Philosophe.

Voor Amsterdam University Press schreef hij het boek De andere afslag. In dit boek analyseert hij de waarde van what if geschiedenis.[3]

  • De Andere Afslag: Hoe had het leven anders kunnen lopen? 2018. Amsterdam: AUP. ISBN 9789048533169

In 2018 was hij betrokken bij de productie van de televisieserie Food for Thought en schreef daarover het gelijknamige boek.

  • Food for Thought: Wereldfilosofie aan de keukentafel. 2018. Utrecht: Uitgeverij Ten Have. ISBN 9789025906702

Samen met Maarten Boudry schreef hij Alles wat in dit boek staat is waar, over denkfouten en drogredenen in de hedendaagse opiniestrijd.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Hopster is een kleinzoon van Winnie Arendsen de Wolff.