Naar inhoud springen

Jessika van Leeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jessika J.J. van Leeuwen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemeen
Volledige naam Jessika van Leeuwen
Geboren 1982
Functie Lid waterschap Drents Overijsselse Delta
Sinds 29 maart 2023
Partij BBB
Functies
2023-heden Lid waterschap Drents Overijsselse Delta
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jessika van Leeuwen (1982) is een Nederlandse zakenvrouw en politica, gepromoveerd in de dierwetenschappen.

Namens BoerBurgerBeweging (BBB) is Van Leeuwen sinds 29 maart 2023 volksvertegenwoordiger voor het waterschap Drents Overijsselse Delta. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is zij tot Europees volksvertegenwoordiger gekozen voor dezelfde partij, naast lijsttrekker Sander Smit. Op 6 juni 2024 wist ze 43.868 voorkeurstemmen te halen.

Het Europees Parlement wordt op 16 juli geïnstalleerd, de Nederlandse BBB afgevaardigden zullen plaatsnemen in de uitgesproken pro-Europese EVP-fractie van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, samen met NSC en CDA.

Korte biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Leeuwen is in de stad geboren maar verhuisde op twaalfjarige leeftijd naar Dalfsen in Twente. Ze studeerde in de Verenigde Staten aan de Universiteit van Florida, waar ze haar bachelor behaalde en in Argentinië aan de Universiteit de la Plata waar ze haar master haalde.[1] Ze promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Wageningen bij Bas Kemp en Nicoline Soede in de dierwetenschappen op het onderwerp 'Post weaning altrenogest use in sows: follicle growth, endocrine profiles and subsequent fertility'.[2][3]

Vervolgens ging ze in het internationale bedrijfsleven werken, laatstelijk bij een onderneming die eiwitrijk voedsel voor biggen verkoopt.[4] Dat bracht haar naar meerdere plekken in de wereld waar ze in senior-functies ervaring opdeed in internationaal onderhandelen en het voeren van overleg met mensen met verschillende achtergronden en belangen. Ze koos er llater voor ook haar kinderen in Dalfsen op te laten groeien.

In 2022 sloot ze zich aan bij BBB omdat deze partij een geluid in de Nederlandse politiek liet horen dat goed aansloot bij haar mening en standpunten. Ze nam voor BBB deel aan de waterschapsverkiezingen, die tot een flinke winst voerden en voert in het waterschap Drents Overijsselse Delta.de negen-koppige fractie aan.[5]

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Van Leeuwen, die zes Europese talen spreekt, wil zich in het Parlement gaan focussen op het terugbrengen van 'klimaatrealisme' in de discussies. Het moet haalbaar en betaalbaar blijven en de voedselzekerheid mag niet in gevaar komen. Ze wil plaatsnemen in een commissie waar dit onderwerp op de agenda staat.[6] De posten worden verdeeld in de periode na de verkiezingen en voor installatie van het Parlement.

Ze heeft kritiek op het Europees federalisme en maakt zich zorgen over de polarisatie in de debatten en de maatschappij en wil er naar streven met BBB partijen en standpunten op de flanken te verbinden. Ze wil zich er voor inzetten dat besluiten weer uit te leggen zijn en wil graag een direct, laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor boeren en burgers zodat ieders stem gehoord kan worden op Europees niveau.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Leeuwen is getrouwd, heeft vier kinderen en woont met haar gezin in Dalfsen, Twente. Haar vader is wethouder Ruud van Leeuwen van Gemeentebelangen (Dalfsen) in de gemeente Dalfsen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Jessika van Leeuwen op BBB