Jevgeni Jevtoesjenko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jevgeni Jevtoesjenko

Jevgeni Aleksandrovitsj Jevtoesjenko (Russisch: Евгений Александрович Евтушенко) (Nizjneoedinsk (Oblast Irkoetsk), 18 juli 1932)[1] is een Russisch dichter. In zijn dichtbundels pleit hij voor meer vrijheid en menselijkheid in een communistische maatschappij, onder andere in zijn "Autobiografie".

Jevtoesjenko begon op 16-jarige leeftijd met het publiceren van gedichten. Na het verschijnen van zijn eerste gedicht was succes verzekerd. Hoewel dit werk invloed bevat van een andere Russische schrijver, Sergej Jesenin, is Jevtoesjenkos stijl al zichtbaar: een samenvoeging van welsprekendheid met rebellie tegen de gebeurtenissen van de dag, een bepaalde vorm van lyrische agitatie.

Jevtoeskjenko kwam meermaals in botsing met de Sovjetautoriteiten, o.m door het verschijnen van zijn autobiografie précoce en zijn stellingname ten gunste van Aleksandr Solzjenitsyn in 1974. Als straf werd een grote huldiging van de dichter afgelast maar deze werd een tijdje later dan toch gehouden. Hij leek toen weer meer de partijlijn te volgen.

Vele van zijn werken hebben, door hun opzienbarende betekenis, ook een plaatsje gekregen in de poëzie van het buitenland.

Toen Gorbatsjov aan de macht kwam stelde hij zich negatief tegenover hem op en toen de macht uit handen van Gorbatsjov werd genomen werd Jevtoesjenko hoofd van de schrijversbond.

Jevtoeskjenko trouwde viermaal, de eerste keer met dichteres Bella Achmadoelina.

Citaten[bewerken]

  • Literatuur kan mensen genezen met het bittere zout der waarheid.
  • Net zoals je een zieke moeder niet in de steek laat, moet je ook een zieke maatschappij niet in de steek laten.

Werken[bewerken]

  • Babi Jar (1962); later op muziek gezet door Dmitri Sjostakovitsj
  • Talent is een opzettelijk wonder (1980)
  • Een plaats voor wilde bessen (1981)
  • Oorlog, dat is anti-cultuur (1983)
  1. Born date in russian