Jihadi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jihadi of jihadist, meervoud jihadi's of jihadisten[1][2] (ook gespeld als djihadi[3] of djihadist) is een politiek neologisme dat verwijst naar een persoon die deelneemt aan het uitdragen van de jihad op politieke of militaire wijze. Meestal wordt ermee verwezen naar personen die zich bezighouden met islamitisch terrorisme of de (onder)steuning ervan.[4] Het woord werd al begin jaren 1990 gebruikt.[3] De oorsprong van de benaming ligt bij de voorstanders ervan (zoals Osama bin Laden) zelf, die het woord jihadi in vele publieke toespraken en teksten en pamfletten gebruikten.[bron?] Soms wordt het in meer algemene zin gebruikt voor een ieder die op vurige en hardnekkige wijze iets nastreeft.[bron?]

In het Arabisch wordt in plaats van jihadi gesproken van 'moedjahid' (meervoud: moedjahedien) als het gaat om mensen die de jihad nastreven. Het ontstaan van het woord 'jihadi' uit 'jihad' zou mogelijk kunnen zijn gebaseerd op het voorbeeld van het woordeinde -i, wat verwijst naar de plaats van oorsprong, zoals "Saoedi", "Pakistani", Afghani of "Misri" (van Egypte of de Arabische naam 'Misr' voor dat land).

Bronnen, noten en/of referenties
  1. "De jihadi's in Aleppo", NOS Nieuws, NOS, 29 jan 2013. Geraadpleegd op 3 juli 2014.
  2. "'Jonge jihadi's doen net als wij'", NOS op 3, NOS, 16 april 2014. Geraadpleegd op 3 juli 2014.
  3. a b Philip de Wit. "De wraak overheerst in deelstaat Kashmir Afghanistan voorbeeld voor guerrillagroepen", Trouw, Perscombinatie, 18 augustus 1993. Geraadpleegd op 3 juli 2014.
  4. "'Salafi's' geven zich bloot in boek", NOS Nieuws, NOS, 14 juni 2006. Geraadpleegd op 3 juli 2014.