NOS op 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NOS op 3
NOS op 3
Alternatieve titel NOS Journaal op 3
Genre Nieuwsprogramma
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 8 januari 2007
Einde 19 augustus 2016[1]
Netwerk of omroep NOS (Nederlandse Omroep Stichting)
Zender NPO 3
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie
NOS op 3
Type programma Nieuwsprogramma
Uitzendingen
Omroep NOS
Periode 2011-heden
Portaal  Portaalicoon   Media

NOS op 3 is een nieuwsprogramma van de NOS, op de radio en op het internet. Tot 2016 was er ook een televisieprogramma.

Het programma is een korte nieuwsuitzending gericht op een publiek van 18 tot 50 jaar. De tv-versie werd vanaf 8 januari 2007 op werkdagen uitgezonden op de publieke zender Nederland 3 onder de naam NOS Journaal op 3, later werd dit NOS op 3. De radioversie was vanaf mei 2011 op werkdagen te horen op NPO 3FM en FunX en was de opvolger van 3FM Nieuws en NOS Headlines. In de zomer van 2015 stopte de NOS met de reguliere tv-uitzending, om vooral op YouTube verder te gaan met video's.[2]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma werd op 18 juni 2012 gepresenteerd vanuit dezelfde studio als waar de NOS ook de dagbulletins uitzendt. Daarvoor werd NOS op 3 uitgezonden vanuit de regieruimte van Studio 8, maar vanaf het najaar van 2014 werd het weer in de regieruimte uitgezonden. Dit bulletin van NOS op 3 duurde ongeveer 7 tot 10 minuten en was van maandag tot en met vrijdag om 22.30 te zien op Nederland 3. Als er voetbal was, kon de uitzending later beginnen.

Het journaal had een eigen leader, grafische vormgeving, tempo en onderwerpkeuze. De uitzending begon met de datum en de dag, daarna volgde een overzicht van het belangrijkste nieuws van die dag in 60 seconden. Verder was er plaats voor één of twee wat grotere items. Eén ervan was een reportage. Er werd afgesloten met een triviaal bericht; een veelal grappige gebeurtenis die kort genoemd werd. Er was geen weerbericht.

De uitzendingen werden onder andere gepresenteerd door Biem Buijs, Mustafa Marghadi en Anic van Damme. Tijdens het zwangerschapsverlof van Anic van Damme werd ze in de zomer van 2015 vervangen door Hilde Bouwman.

Op 3 juli 2015 stopten de reguliere tv-uitzendingen en werden er alleen nog flitsbulletins tussen de normale uitzendingen uitgezonden.[3] Op 19 augustus 2016 kwam er ook een einde aan de flitsbulletins op tv.[1]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

De NOS op 3-radioredactie was gesitueerd bij de uitzendstudio van 3FM en verzorgde alle doordeweekse nieuwsuitzendingen van 6.30 tot en met 23.00 uur op 3FM. Reguliere uitzendingen duurden circa twee tot drie minuten. Om 13.00 en 18.00 uur duurde de uitzending 5 minuten en was er plek voor langere reportages. Per dag waren twee radioverslaggevers op pad om hiervoor verslag te doen. Aanvullend aan de uitzendingen was er file-informatie van de ANWB. In het weekend waren er in de ochtend en middag nieuwsbulletins van NOS op 3.

Internet[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 werd NOS op 3 op televisie opgeheven, omdat de doelgroep (jongeren) steeds minder televisie keek. In de plaats kwam alleen nog online nieuws in de vorm van een eigen YouTube-kanaal. Op het kanaal worden informatieve filmpjes gepubliceerd over actualiteiten.[4] Deze YouTube-filmpjes worden onder andere gepresenteerd door Emil van Oers en Sophie Frankenmolen.

Huidige presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]