NOS op 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NOS op 3
NOS op 3
Genre Nieuwsprogramma
Speelduur Radio: ca. 3 minuten
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 8 januari 2007
Netwerk of omroep Publieke Omroep
Zender NPO 3FM (6.00 uur - 23.00 uur)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NOS op 3 is een radioprogramma en voormalig televisieprogramma van de NOS.

Het programma is een korte nieuwsuitzending gericht op een publiek van 18 tot 50 jaar. De tv-versie werd vanaf 8 januari 2007 op werkdagen uitgezonden op de publieke zender Nederland 3 onder de naam NOS Journaal op 3, later werd dit NOS op 3. De radioversie is op werkdagen te horen op NPO 3FM en FunX, voorheen onder de naam 3FM Nieuws en NOS Headlines. In mei 2011 zijn beide programma's samen gegaan onder de naam NOS op 3. In de zomer van 2015 stopte de NOS met de tv-uitzending, om vooral op YouTube verder te gaan met video's.[1]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma werd op 18 juni 2012 gepresenteerd vanuit dezelfde studio als waar de NOS ook de dagbulletins uitzendt. Daarvoor werd NOS op 3 uitgezonden vanuit de regieruimte van Studio 8, maar vanaf het najaar van 2014 werd het weer in de regieruimte uitgezonden. Dit bulletin van NOS op 3 duurde ongeveer 7 tot 10 minuten en was van maandag tot en met vrijdag om 22.30 te zien op Nederland 3. Als er voetbal was, kon de uitzending later beginnen.

Het journaal had een eigen leader, grafische vormgeving, tempo en onderwerpkeuze. De uitzending begon met de datum en de dag, daarna volgde een overzicht van het belangrijkste nieuws van die dag in 60 seconden. Verder was er plaats voor één of twee wat grotere items. Eén ervan was een reportage. Er werd afgesloten met een triviaal bericht; een veelal grappige gebeurtenis die kort genoemd werd. Er was geen weerbericht.

De uitzendingen werden onder andere gepresenteerd door Biem Buijs, Mustafa Marghadi en Anic van Damme. Tijdens het zwangerschapsverlof van Anic van Damme werd ze in de zomer van 2015 vervangen door Hilde Bouwman.

Op 3 juli 2015 stopte de reguliere tv-uitzending en werden er alleen nog flitsbulletins tussen de normale uitzendingen uitgezonden.[2]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

De NOS op 3-radioredactie is gesitueerd bij de uitzendstudio van 3FM en verzorgt alle doordeweekse nieuwsuitzendingen van 6.30 uur tot en met 23.00 uur op 3FM. Reguliere uitzendingen duren circa twee tot drie minuten. Om 13.00 en 18.00 uur duurt de uitzending 5 minuten en is er plek voor langere reportages. Per dag zijn twee radioverslaggevers op pad om hiervoor verslag te doen. Aanvullend aan de uitzendingen is er file-informatie van de ANWB. In het weekend zijn er in de ochtend en middag nieuwsbulletins van NOS op 3.

NOS op 3 heeft ieder uur een nieuwsbulletin (in het programma Sanders Vriendenteam en bij Mark+Rámon ook op het halve uur). De uitzendingen kunnen ook achteraf opnieuw worden beluisterd via NPO Start. De nieuwsbulletins van NOS op 3 worden ook uitgezonden op de urbanzender van de publieke omroep, FunX, en op BNN.fm. Bij grote evenementen en belangrijke nieuwsgebeurtenissen maakt NOS op 3 extra uitzendingen of breekt in tijdens de reguliere uitzendingen van 3FM.

Sinds een tijdje is het ook mogelijk voor de lokale omroep om de bulletins te downloaden en ze op de hele uren uit te zenden. Eerste afnemer was Studio040.

Internet en teletekst[bewerken | brontekst bewerken]

De NOS op 3-tekstredactie schrijft alle nieuwsberichten voor de website www.nosop3.nl en teletekstpagina 401. Ook heeft NOS op 3 een eigen YouTube kanaal waarop ze video's maken. Deze YouTube-filmpjes worden voornamelijk gepresenteerd door Emil van Oers.

Huidige presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Meer info[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]