Naar inhoud springen

Johanna Jacoba van der Vliet-Borski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ronn (overleg | bijdragen) op 15 jan 2016 om 19:00. (persoon ≠ geslacht)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Johanna Jacoba Borski
schilder: Heinrich Siebert

Johanna Jacoba (Anna) van der Vliet-Borski (Amsterdam, 16 mei 1828Overveen, 18 september 1912), was bewoonster van het buiten Duinlust in Overveen bij Bloemendaal.

Familie

Johanna is een telg uit een Amsterdams patriciërsgeslacht van geldmagnaten. De vele nazaten kwamen in het netwerk van families van groot aanzien door huwelijkspolitiek. Zij trouwden met families zoals Insinger, Bicker, Sillem, Van der Vliet, Goll, Luden, Egidius, van Eeghen en Van Loon. Allen families van groot aanzien. De familie Borski was financier van De Nederlandsche Bank.

Johanna's ouders waren Willem Borski (1799-1881) en Catharine Antoinetta Boode (1801-1877).[1] Anna trouwde op 5 september 1850 in Bloemendaal met haar neef David van der Vliet. Ze kregen een dochter, Mathilde Wilhelmine Johanna Jacoba van der Vliet.

Grootgrondbezitters

Naast bewoonster van "Duinlust" te Overveen bij Bloemendaal was zij grondeigenares van een groot deel van Bloemendaal en omgeving. Haar bezittingen bestonden uit Belvédère, Koningshof, de Volmeer, Koningsbosch, Keukenduin, Lindenheuvel, Bloemenheuvel, Overbeek, Duinlust, Elswout, de boulevard naar Zandvoort, de gronden Zeeweg, de Krocht, Kraantje Lek, Duinvliet, Jachtduin, Blekenberg en vele dienstwoningen.

Duinlust

Haar broer Willem Borski III werd ziek en vertrok naar Cannes om te kuren. De behandelingen mochten echter niet helpen. Na zijn dood erfde zijn zuster Anna de meeste goederen terwijl het grootste deel van het kapitaal geërfd werd door haar zuster, Louise van Loon-Borski. Johanna bezat het landgoed Duinlust, waar ze juist een huis had laten bouwen. Johanna laat het vlakbijgelegen oude herenhuis Elswout slopen en in 1882 door architect Constantijn Muysken vervangen door de nu nog bestaande villa even ten noordoosten van het oude gebouw. Duinlust werd na de dood van Johanna Jacoba bewoond door haar zoon Emil. Mathilde Wilhelmina Johanna Jacoba van der Vliet trouwde in 1882 met Johannes Luden.