Koningshof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De hoofdingang van Koningshof

Koningshof is een hotel en congrescentrum in de gemeente Veldhoven in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het hotel behoort tot de Spaanse hotelketen NH Hotel Group. Koningshof is gevestigd in een voormalig klooster en gelegen aan de doorgaande weg tussen Veldhoven en Steensel. Van 1953 tot 1995 was Koningshof ook de naam van een bij dit klooster behorende middelbare school.

Klooster[bewerken | brontekst bewerken]

In 1886 werd de congregatie van de Zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus gesticht. Het bestuur van deze congregatie zetelde in een moederhuis in Moerdijk. Dit klooster werd in 1944 door oorlogsgeweld verwoest. Herbouwen van het klooster nabij de strategisch belangrijke Moerdijkbruggen werd te gevaarlijk geacht, waardoor de zusters op zoek moesten naar een nieuwe locatie. In 1947 kochten zij enkele percelen met een totale oppervlakte van 35 hectare aan de straatweg de Locht in Veldhoven. Deze percelen bestonden uit bos- en heidegrond en waren ook vanuit archeologisch standpunt interessant. In de negentiende eeuw had de Veldhovense oudheidkundige en onderwijzer Cornelis Rijken hier scherven van Romeins aardewerk en twee bronzen Romeinse munten aangetroffen.[1] In 1952 lieten de zusters op de door hun gekochte percelen het klooster Koningshof bouwen. De naam Koningshof vond zijn oorsprong in een in zachte steen uitgehouwen reliëf die Christus als Koning afbeeldde. Dit reliëf was een overblijfsel van het verwoeste klooster in Moerdijk en werd boven de toegangsdeur van het nieuwe klooster bevestigd. Op 22 april 1954 werd het klooster officieel in gebruik genomen. Tot 1961 werd het complex nog verder uitgebreid met schoolgebouwen. Wegens gebrek aan nieuwe aanmeldingen nam het aantal zusters af, waardoor men genoodzaakt was om in 1976 het kloostercomplex te verkopen. In april 1979 trokken de overgebleven zusters weg; een tiental zusters werd ondergebracht in het toenmalige klooster aan de Kwartelstraat te Eindhoven, enkelen in Huize Henricus te Wamel, dat in september 2010 werd opgeheven; het merendeel van de zusters werd gehuisvest in het Bernadette klooster aan de Bernadettestraat te Rosmalen. Nadien werd het complex verbouwd tot congrescentrum en hotel. [2]

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het kloostercomplex werden ook drie scholen gebouwd: de Middelbare meisjesschool Maria Mediatrix, de MULO Koningshof en de Huishoudschool Regina Pacis. Vanwege de Mammoetwet werd in 1968 de MULO Koningshof een mavo en de meisjesschool een havo. In 1971 ging deze havo verder onder de naam Anton van Duinkerkencollege en werd deze uitgebreid met een atheneum. Ook nadat de zusters waren vertrokken en het klooster was verkocht bleven deze scholen operationeel. In 1995 werden het Anton van Duinkerkencollege en de mavo Koningshof gefuseerd met de twee andere Veldhovense middelbare scholen: de mavo Selsterhorst en de Scholengemeenschap Veldhof. De nieuwe gefuseerde school kreeg de naam Sondervick College. [3] Uiteindelijk verhuisden in 2007 alle afzonderlijke locaties van het Sondervick College naar één centrale locatie. De schoolgebouwen bij het Koningshof werden gesloopt. In 2008 werd bekend dat op het perceel van de voormalige scholen, onder de naam Koningshoeven circa 76 woningen zouden verrijzen.Dit plan is sindsdien gewijzigd. In het coalitieprogramma 2014-2018 van de Gemeente Veldhoven valt te lezen dat vanwege een veranderende marktvraag een alternatieve bestemming van Koningshoeven wordt onderzocht.[4] In een uitgave van het Eindhovens Dagblad in week 29 2016 staat te lezen dat het voormalige schoolterrein een nieuwe bestemming zal krijgen. Hotel Koningshof gebruikt al een aantal jaar het voormalige sportveld van het Anton van Duinkerken college als extra parkeerterrein. Het hotel gaat dit terrein nu van de gemeente Veldhoven in erfpacht nemen, waarvoor het bestemmingsplan zal worden aangepast.

Congrescentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de beschikbaarheid van grote conferentieruimten tot 8500 personen[5] is Koningshof al meermalen de locatie geweest voor de algemene ledenvergadering van de VVD. Ook de met veel media aandacht omgeven ledenvergadering van 13 september 2007 vond hier plaats. Bij deze vergadering moest fractievoorzitter Mark Rutte zich verantwoorden voor de VVD leden nadat hij Rita Verdonk uit de Tweede Kamerfractie had gezet.[6]

Een jaarlijks terugkerend evenement in Koningshof is de Dutch Open, het grootste dartstoernooi van Nederland. Dit toernooi wordt sinds 2002 hier gehouden en trekt elk jaar duizenden darters.[7] In 2011 was Koningshof de locatie voor de wereldkampioenschappen bridge 2011. Ook werd hier in 2018 het grootste Europees kampioenschap poolbiljart ooit gehouden, waar maar liefst 60 pooltafels stonden.