Johannes de Doperkathedraal (Perpignan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Johannes de Doperkathedraal (Perpignan)
Basilique-Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste de Perpignan
Catedral de Sant Joan Baptista de Perpinyà
De voorzijde van de kathedraal, vanaf het Castillet
Plaats Perpignan / Perpinyà / Perpiñán
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Sint-Johannes de Doper
Coördinaten 42° 42′ NB, 2° 54′ OL
Gebouwd in ca. 1324 - 1509
Architectuur
Bouwmateriaal Kiezelsteen en Baksteen
Stijlperiode Romaans en gotiek
Afbeeldingen
Het hoofdaltaar in de kathedraal
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Johannes de Doperkathedraal (Frans: Basilique Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste de Perpignan), (Catalaans: Catedral de Sant Joan Baptista de Perpinyà) is de rooms-katholieke kathedraal van de Frans-Catalaanse stad Perpignan / Perpinyà.

Aan de kerk werd in 1324 begonnen, onder het toenmalige koningschap van de Majorcaanse koning Sancho van Majorca. In de kerk bevindt zich ook het praalgraf van deze koning. Perpignan diende als een van de twee hoofdsteden van het koninkrijk Majorca. De kathedraal is gebouwd in Gotisch-Catalaanse stijl. De kerk was voltooid rond 1509 en staat op de plek van de eerdere 11e-eeuwse kerk genaamd de Oude Johannes de Doperkerk (Frans: Saint-Jean-Le-Vieux). Het romaanse portaal is nog zichtbaar, achter een hek.

De kerk heeft een onvoltooide westfaçade uit 1631. De kerk is gebouwd met kiezelstenen en baksteen. De kerk verving de oude kathedraal van Elne in 1602 en het bisdom Elne heet sindsdien bisdom Perpignan-Elne. De Kathedraal van Perpignan beschikt ook over een portico en een klokkentoren uit de 18e eeuw. De klokken werden toegevoegd in de 19e eeuw en omgeven door een gietijzeren torenspits. De kathedraal is nationaal monument van Frankrijk.

Interieur van de kathedraal[bewerken | brontekst bewerken]

De kathedraal heeft een trancept en diverse gewelven. De kerk beschikt over een marmeren doopvont uit de elfde eeuw, verder is er een bijzonder crucifix uit de middeleeuwen dat erg realistisch aandoet. Het hoofdaltaar van de kathedraal is voorzien van diverse Bijbelverhalen en Bijbelse figuren. Deze medaillons zijn hagiografieën over de levens van Johannes de doper, Jezus Christus en Maria op de Pilasters tussen de vita's zijn de twaalf apostelen afgebeeld. Verder beschikt de kerk over diverse altaren en altaarstukken. De binnenzijde van de kerk is enigszins donker door de beperkte verlichting.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]