John Boutté

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Boutté
John Boutté in 2010
Algemene informatie
Geboren 3 november 1958
Geboorteplaats New Orleans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1994 - heden
Genre(s) jazz - rhythm-and-blues
Beroep Muzikant
Instrument(en) Zang
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

John Boutté (New Orleans, 3 november 1958) is een Amerikaanse jazzzanger, die actief is sinds het midden van de jaren 1990. Hij staat bekend om zijn gevarieerde muziekstijl die naast jazz, ook R&B, gospel, Latin en blues omvat. Hij is de jongere broer van de jazz- en gospelzangeres Lillian Boutté, en een familielid van de legendarische cartoonist George Herriman.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Boutté werd geboren in een Creools-katholiek gezin in de 7e wijk van New Orleans, waar hij werd beïnvloed door de lokale cultuur met Mardi Grasparades en jazzbegrafenissen. Hij groeide op met de muziek van Stevie Wonder en Marvin Gaye. Hij speelde trompet en cornet in fanfares in zijn middelbare schooltijd. Gedurende deze tijd vormde hij ook een A capellagroep en zong hij op straat.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Boutté studeerde bedrijfskunde aan de Xavier Universiteit van Louisiana. Nadat hij was afgestudeerd, kreeg hij een aanstelling in het Amerikaanse leger, waar hij vier jaar diende. Toen hij terugkeerde, begon hij te werken voor een kredietvereniging in plaats van te kiezen voor een muzikale loopbaan. Toen hij Stevie Wonder ontmoette, begon hij serieus te overwegen om professioneel zanger te worden. Wonder erkende zijn talent en raadde hem aan een carrière in de muziek na te streven. Al snel ging hij met zijn zus Lillian mee op haar tournee naar Europa, en zijn professionele carrière begon.

Hij speelde mee op Lillians live-album, Gospel United, uitgebracht in 1994. In 1993 bracht hij een album uit onder zijn eigen naam, getiteld Through the Eyes of a Child.

Hij was gastzanger bij de Cubaanse groep Cubanismo! op Mardi Gras Mambo, opgenomen in New Orleans.

In de afgelopen jaren heeft Boutté samengewerkt met ex-Cowboy Mouth-gitarist en -zanger Paul Sanchez, wat leidde tot hun gezamenlijke album Stew Called New Orleans, uitgebracht in 2009. Boutté droeg ook bij op het album van John Scofield uit 2009, Piety Street, waar hij de leadzang op drie nummers verzorgde.

In 2003 bracht Bouttė het compilatie-album "Jambalaya" uit, waarop de titelsong staat van Treme, een HBO-televisieserie over het muziekleven in New Orleans en de nasleep van de orkaan Katrina.