Mardi Gras (feest)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mardi Gras in New Orleans

Het Franse Mardi Gras (IPA: [ˈmɑrdiɡrɑː][1]), letterlijk 'Vette Dinsdag', is de dag voor Aswoensdag. In het Nederlands spreken we echter over Vastenavond, de laatste avond van carnaval.

De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds, en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds; al het eten dat de winter had overleefd moest opgegeten worden tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen.

Tegenwoordig is het ook een verkleedfeest en een paradefeest, dat in diverse steden in de wereld wordt gehouden, onder andere in Binche (Henegouwen) en in Aalst (Oost-Vlaanderen) en in New Orleans (Louisiana, VS), meestal als climax van een drie dagen durend carnavalsfeest.

Mardi Gras in New Orleans[bewerken | brontekst bewerken]

Veel gebruikte kleuren zijn paars en groen en goud. Het is de gewoonte om kralen naar elkaar toe te werpen. Men vraagt er zelfs om. "Throw me something" is een veelgehoorde kreet.

Flashen[bewerken | brontekst bewerken]

Mardi Gras straatmaskers, 1910
Een pop voor in de optocht

Sommige vrouwen ontbloten tijdens Mardi Gras hun borsten in ruil voor een kralenketting.

De kreet "Show me your tits" is dan ook vaak te horen in Bourbon street, in de Franse wijk.[bron?] Op vele andere plaatsen in de stad is het zogenaamde "flashen" verboden.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Mardi Gras is een dankbaar begrip in de Amerikaanse pop-cultuur. Zo vernoemde Creedence Clearwater Revival het album Mardi gras (1972) naar het festival, heeft de band Electric Light Orchestra een verwijzing naar het festival in hun nummer Across the Border en is het de eindbestemming in de roadmovie Easy Rider. Paul Simon schreef er een nummer over (Take me to the Mardi Gras) voor zijn album There goes Rhymin' Simon. Een deel van het boek Jitterbug Perfume van Tom Robbins speelt zich af in New Orleans tijdens Mardi Gras. Traditioneel wordt tijdens Mardi Gras Southern Comfort gedronken; het merk is onlosmakelijk met de streek Louisiana verbonden.

Zie de categorie Mardi Gras van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.