Exhibitionisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Exhibitioniste aan de oever van een kanaal

Exhibitionisme in ruime zin is het seksueel genieten van bekeken te worden. Het kan gaan om door kleding bedekte geslachtsorganen, of om een (deels) naakt lichaam en eventueel ook om seksuele gedragingen; het is het complement van voyeurisme. De WHO stelt dat exhibitionisme een parafilie is; het is terug te vinden in hoofdstuk V van de ICD-10 als seksuele afwijking (F65-2).

Het woord exhibitionisme wordt meestal gekoppeld aan het gedrag van mannen die zichzelf bloot laten zien. Een ander woord voor een man die zich onverwacht en ongevraagd bloot toont is een potloodventer. Iemand die ermee geconfronteerd wordt, kan schrikken, maar in het algemeen is de exhibitionist niet uit op verdere seksuele toenadering.[1]

In engere zin is exhibitionisme een voorkeur van een persoon voor het tonen (bekeken worden) boven aanraken.

Exhibitionisme in niet-seksuele zin[bewerken]

Het begrip exhibitionisme wordt ook in niet-seksuele zin gebruikt wanneer men veel over zichzelf prijsgeeft aan vreemden en/of graag veel aandacht krijgt, bijvoorbeeld door middel van het laten zien van zijn of haar website of door zich veelvuldig te tonen in een televisieprogramma. Iemand die daarmee behept is, wordt wel ‘mediageil’ genoemd.

Naturisme[bewerken]

Er zijn ook mensen (zowel vrouwen als mannen) die graag naakt bekeken worden. Ze beweren dat daar geen seksuele connotatie aan verbonden is. Naturisten zijn mensen die ongekleed activiteiten zoals recreatie beoefenen. Zij beweren over het algemeen dat ze niets met exhibitionisme te maken hebben, daar het nadrukkelijk "kijken en bekeken worden" voor seksuele voldoening bij hun bezigheden vaak als ongewenst gedrag wordt beschouwd.

Zie ook[bewerken]