John Conyers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Conyers
John Conyers, Jr
John Conyers, Jr
Geboren 16 mei 1929
Highland Park , Michigan
Politieke partij Democratische Partij
Partner Monica Conyers
Religie Baptist
Handtekening Handtekening
Afgevaardigde voor Michigan
14e District (voorheen 1e District)
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 1965
Voorganger Lucien N. Nedzi
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Conyers, Jr. (Highland Park (Michigan), 16 mei 1929) is een lid van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten en vertegenwoordigt het 14e district van Michigan voor de Democratische Partij. Hij is sinds 1965 lid en is sinds januari 2015 het langst dienende lid. Hij is tevens een van de oprichters van de "Congressional Black Caucus".

Conyers is opgegroeid in Detroit en heeft gestudeerd aan de Wayne State Universiteit. Conyers wordt als een belangrijk leider binnen de Democratische Partij en de Congressional Black Caucus beschouwd en is het hoofd van het Juridisch Comité namens de Democraten. In 1971 was hij een van de belangrijkste tegenstanders van Richard Nixon. Conyers wordt door velen beschouwd als een van meest liberale leden. Conyers is zijn politieke carrière begonnen als mensenrechtenactivist. Rosa Parks heeft tussen 1965 en 1988 als staflid voor hem gewerkt.

Conyers heeft een rol gespeeld in Fahrenheit 9/11 van Michael Moore waar hij uitleg gaf over 11 september en stelde dat de leden van het Huis van Afgevaardigden "de meeste wetten niet lezen". Op 8 december 2004 was hij voorzitter van de delegatie die vermeende verkiezingsfraude tijdens de verkiezingen van 2004 onderzocht. En heeft bij in het Congres vragen gesteld over de vermeende onregelmatigheden bij de verkiezingen.

Op 5 mei 2005 heeft John Conyers aan George W. Bush schriftelijk uitleg gevraagd over de Downing Street memo. Aangezien de vraag onbeantwoord bleef heeft hij een petitie met meer dan 560.000 handtekeningen aan de president overhandigd.

Hij wordt vaak gevraagd om zich beschikbaar te stellen voor het presidentschap, maar tot nu toe heeft Conyers besloten dat hij beter als lid van het Huis van Afgevaardigden zijn werk kan doen.

Bij de ophef die de website WikiLeaks in 2011 veroorzaakte door een groot pakket aan geheime correspondentie van Amerikaanse diplomaten te onthullen, pleitte Conyers ervoor de mensen achter de site niet te vervolgen.

Externe links[bewerken]