John Seward

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Seward
Personage uit ''Dracula''
Debuut Dracula
Bedacht door Bram Stoker
Gespeeld door Herbert Bunston
Charles Lloyd Pack
Harvey Korman
en anderen.
Persoonsinformatie
Soort Mens
Geslacht Man
Nationaliteit Brits
Beroep Eigenaar van een Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis
Titel Dokter
Familie
Relaties Lucy Westenra
Portaal  Portaalicoon   Media

Dr. John Seward is een personage uit Bram Stokers roman Dracula.

Rol in de roman[bewerken]

Seward is de eigenaar van een Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis, niet ver van Graaf Dracula’s landhuis Carfax Abbey. Een van zijn patiënten is Renfield, met wie Seward regelmatig gesprekken voert om meer te begrijpen van de psychose om levende dieren te eten. Als psychiater gebruikt Seward de voor zijn tijd meest moderne hulpmiddelen, zoals een fonograaf om gesprekken met zijn patiënten op te nemen en om notities te maken. Veel van de hoofdstukken uit het boek bestaan uit fonograafopnames van Dr. Seward.

Seward is goede vrienden met Quincey Morris en Arthur Holmwood, hoewel hij met hen rivaliseert om de hand van Lucy Westenra. Lucy wijst Sewards verzoek af, maar hij blijft sterke gevoelens voor haar houden. Wanneer ze ziek wordt, is hij de eerste die haar te hulp komt.

Seward was ooit een student van de Nederlandse arts Abraham van Helsing, wiens hulp hij inroept om Lucy’s ziekte te genezen. Later voegt Seward zich bij de jacht op Dracula.

In de epiloog van het verhaal blijkt Seward getrouwd te zijn, maar met wie wordt niet vermeld.

In bewerkingen van de roman[bewerken]

Seward komt in veel bewerkingen van de roman voor, maar vaak in een andere rol. De meest voorkomende verandering is dat hij wordt neergezet als de vader van Lucy en/of Mina, en derhalve ouder dan hij in de roman is. Deze verandering werd voor het eerst doorgevoerd in het toneelstuk gebaseerd op de roman, en is nadien overgenomen in veel van de verfilmingen.

Films over Dracula met Dr. Seward in deze aangepaste rol zijn:

In meer recente verfilmingen van het verhaal wordt Seward wel neergezet als een jonge man en een van Lucy’s geliefden:

Gustav Botz speelde een soortgelijk personage genaamd Dr. Sievers in de eerste verfilming van de roman, Nosferatu.

In ander werk[bewerken]

Dr. Seward is een van de hoofdpersonages in de roman Anno-Dracula, waarin Van Helsing heeft gefaald en Dracula nu over Engeland heerst. Seward is in deze roman een vampierjager geworden genaamd Silver Knife.