Lucy Westenra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lucy Westenra
Personage uit Dracula
Cosplayer - Lucy Westenra tijdens New York Comic Con 2015.
Cosplayer - Lucy Westenra tijdens New York Comic Con 2015.
Debuut Dracula
Bedacht door Bram Stoker
Gespeeld door Ruth Landshoff, Frances Dade, Susan George, Soledad Miranda, Sadie Frost, Asia Argento
Persoonsinformatie
Alias Lucy Harker, Lucy Holmwood, Lucy Morris, Lucy Seward, Lucy Westerman, Lucy Westerna, Lucy Westernas, Lucy Westernra, Lucy Weston, Lucía, Miss Lucy Westenra, Lucy Kisslinger
Soort Mens/Vampier
Geslacht Vrouw
Leeftijd 19
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Nationaliteit Brits
Familie
Relaties Arthur Holmwood
John Seward
Quincey Morris
Portaal  Portaalicoon   Media

Lucy Westenra is een personage uit de roman Dracula van Bram Stoker.

Rol in Dracula[bewerken]

Lucy Westenra is de 19 jaar oude dochter van een rijk echtpaar. Haar vader wordt in de roman niet genoemd, en haar moeder wordt enkel aangeduid als Mrs. Westenra. Ze is de beste vriendin van Mina Murray.

Lucy staat bij veel mannen bekend om haar schoonheid. Ze heeft drie vrienden die haar op dezelfde dag ten huwelijk vragen: Arthur Holmwood/Lord Godalming, Quincey Morris en John Seward. Lucy accepteert uiteindelijk Arthurs aanbod.

Lucy wordt het eerste slachtoffer van graaf Dracula. Onder zijn invloed bezoekt ze een paar keer ’s nachts het kerkhof, alwaar Dracula haar bijt. Haar gezondheid gaat snel achteruit, ondanks pogingen van Dr. Seward en Dr. Abraham van Helsing om haar te helpen. Van Helsing ontdekt uiteindelijk de ware toedracht van Lucy’s ziekte, maar dan is het al te laat om haar nog te redden. Lucy sterft.

Daar ze gestorven is aan de gevolgen van een vampierbeet, wordt Lucy na haar dood zelf een vampier. Ze jaagt vooral op jonge kinderen, die haar omschrijven als een mysterieuze vrouw. Van Helsing spoort Dr. Seward, Arthur, en Quincey aan hem te helpen Lucy te vernietigen en zo haar ziel te bevrijden. Uiteindelijk is het Arthur die Lucy vernietigt door een staak door haar hart te slaan. Hierdoor kan Lucy eindelijk in vrede rusten.

Personage[bewerken]

Lucy is in veel opzichten de tegenpool van Mina. Ze komt uit een hoge klasse en maakt volop gebruik van het feit dat veel mannen haar onweerstaanbaar vinden. In een brief aan Mina klaagt ze zelfs waarom een vrouw niet met drie mannen zou mogen trouwen zodat ze niet de lastige keuze hoeft te maken op welk van de drie aanzoeken ze in moet gaan.

In andere media[bewerken]

Lucy komt voor in vrijwel elke verfilming van Dracula. Wel wordt in veel filmversies haar achternaam veranderd. Zo heet ze in de film uit 1931 Lucy Weston. Ook is haar relatie met enkele van de andere hoofdpersonages soms aangepast. Zo is ze in veel filmversies de dochter van John Seward, en in de film uit 1958 is ze de zus van Arthur Holmwood.

Actrices die Lucy hebben gespeeld:

Lucy komt ook voor in de Marvel Comics’ bewerking van Stoker's Dracula # 2-3.