John o' Groats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
John o' Groats
Schots-Gaelisch: Taigh Iain Ghròt
Plaats in Schotland Vlag van Schotland
John o' Groats
John o' Groats
Situering
Raadsgebied (council area) Highland
Lieutenancy area Caithness
Coördinaten 58° 39' NB, 3° 4' WL
Algemeen
Inwoners 300
Overig
Postcode(s) KW1
Netnummer(s) 01955
Post town WICK
Foto's
Haventje van John o' Groats
Haventje van John o' Groats
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

John o'Groats (Schots-Gaelisch: Taigh Iain Ghròt) is een dorp in het uiterste noorden van Schotland. Het dorp ligt in het raadsgebied Highland en het historische graafschap Caithness. Het dorp zou zijn naam ontlenen aan een Hollander, Jan de Groot, die in 1496 het veerrecht tussen Schotland en de Orkney-eilanden verwierf van koning Jacobus IV van Schotland. Er groeien geen bomen.

De huizen in het dorp staan vrij ruim uit elkaar. John o' Groats heeft een haventje, van waar een voetveer naar de Orkney-eilanden vertrekt en van waar toeristische rondvaarten worden georganiseerd. De Orkney-eilanden aan de overkant liggen op ongeveer vijf kilometers en zijn duidelijk te zien.

In het noorden is John o' Groats het dorp, dat het dichtst bij de meest oostelijke punt, Duncansby Head, ligt. Achttien kilometer naar het westen ligt Dunnet Head, het meest noordelijke punt van het vasteland van Schotland.

Trivia[bewerken]

Een bekende tocht, die vooral met de fiets wordt ondernomen, is van Land's End in Cornwall, de meest zuidwestelijke punt van Engeland naar John o'Groats. In beide richtingen wordt de tocht afgelegd. De afstand van deze tocht is meer dan 1400 km. Dat is vanuit het verste punt in het zuidwesten van Engeland naar het meest noordelijke punt in Schotland.